Annons
Annons

”Vi är för få!”

10 december 2014, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
 Foto: Emma Eneström
Foto: Emma Eneström

Anförda av polisrytteriet och ljudligt skanderande marscherade finska poliser den 19 november genom centrala Helsingfors för att stoppa den sjunkande numerären.

Anitta Nikupeteri och Leena Rantanens vante är en protest mot de tillfälliga anställningar många Finska poliser har i dag. Foto: Emma Eneström
Anitta Nikupeteri och Leena Rantanens vante är en protest mot de tillfälliga anställningar många finska poliser har i dag. Foto: Emma Eneström

Anförda av polisrytteriet och ljudligt skanderande marscherade finska poliser den 19 november genom centrala Helsingfors för att stoppa den sjunkande numerären.

Polisen i Finland

I Finland finns cirka 7500 poliser. Det är en på cirka 800 medborgare.
År 2012 lades ett sparkrav på polisen på cirka 300 miljoner kronor fram till år 2016.
Bland annat lades trafikpolisen ner och landets 24 huvudpolisstationer minskades ner till 11.

En åldrad kvinna ur åskådarhopen knyter näven och svär en harang om sittande parlament. Hon gör klart att hon står på polisernas sida. En av dem bryter sig ur marschen, går fram till kvinnan och trär ett reflexband med finska polisförbundets logga på över hennes hand.

”Meitä on liian vähän” –”vi är för få” skanderar sedan den 2000 personer långa ormen av blåa mössor som rinner upp på Senatstorget framför Helsingfors berömda domkyrka.
– Vi var 7800 förut och är 7500 nu. Fortsätter det så här är vi färre än 7000 år 2018. Vi vill att det ska stoppa nu, säger Yrjö Suhonen som är ordförande för finska polisförbundet SPJL.

Finland är det land i Europa som har flest medborgare per polis. Enligt förbundet anställs för få nya när de äldre går i pension. Många nya poliser går arbetslösa eller får korta och osäkra anställningar. Anledningen är besparingskrav.
– Det är att leka med medborgarnas säkerhet. Polisen har inte tid att ta hand om alla brott som de borde. I Lappland kan det ta flera timmar innan polisen kommer, säger Yrjö Suhonen.

Anitta Nikupeteri har varit polis i 25 år.
– I det lilla samhälle norr om Kemi där jag började jobba var det åtta poliser då. Nu är där en polis om täcker samma yta.

Även om glesbygden påverkas mest av den låga numerären upplever också Helsingforspoliser att de är för få. Jenny Lehtinen jobbar med våld i nära relationer och känner att hon har fått nog.
– När utredningsprocesserna tar jättelång tid drabbas de utsatta hårt. Ofta handlar det om barn, berättar hon och ansluter sig till kören.
– Meitä on liian vähän!

När Finlands inrikesminister Päivi Räsänen (KD) intar scenen på Senatstorget för att tala till poliserna berömmer hon dem för att Finland fortfarande är ett säkert land och att brottsstatistiken går ner. Hon lovar också att parlamentet ska säkra att poliserna räcker till även i framtiden. Men hon påpekar samtidigt att det ekonomiska läget är kärvt och att all offentlig sektor påverkas negativt av det.

Efter ministerns anförande är det dags för Yrjö Suhonen att avsluta manifestationen. Han påpekar att det är valår i Finland nästa år.
– Vi måste se till att det nya parlamentet kommer ihåg det här då, säger han.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst