Annons
Annons

12 döda i terrordåd mot fransk tidningsredaktion

7 januari 2015, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
sorgeband
.

Två poliser dödades på onsdagen i det största terroristdådet i Frankrike i modern tid. Dagen efter sköts ytterligare en polis i Paris till döds.

Tre poliser hör till de som fick sätta livet till i Paris.
.

Två poliser dödades på onsdagen i det största terroristdådet i Frankrike i modern tid. Dagen efter sköts ytterligare en polis i Paris till döds.

de döda poliserna

Franck Brinsolaro, 49 år, som var livvakt åt tidningen Charlie Hebdos chefredaktör.
När attentatsmännen flydde till sin bil mördade de 42-årige Ahmed Merabet, som patrullerade på gatan utanför tidningsredaktionen.

På morgonen 8 januari inträffade ytterligare ett terrordåd i Paris, som kostade obeväpnade polisaspiranten Clarissa Jean-Philippe, 27 år, livet.

Några timmar efter kontakter med anhöriga till offren tar polischefen Henric Fredou sitt liv.

Källor: DN, Expressen och ITV News

Det var strax före lunchtid på onsdagen 7 januari som tre tungt beväpnade män gick in på den franska satirtidskriften Charlie Hebdos huvudkontor i Paris.

De dödade tolv personer, och skadade åtta andra, varav fyra mycket allvarligt. Två av de avlidna är poliser.

Männen var maskerade vilket enligt den franska polisen kan tolkas som ett tecken på att de planerar att göra fler attentat.

Beredskapen mot terroristattacker har efter attentatet höjts till sin allra högsta nivå i Parisregionen. Det betyder bland annat att den polisiära bevakningen av offentliga byggnader, monument, och skolor kraftigt ökar.
–Det handlar ju om den dödligaste terroristattacken i Frankrike under de senaste femtio åren, säger Mohamed Douhane, i ledningen för Synergie Officer, som är ett av polisfacken.

Liksom många andra franska invånare är han själv omskakad
–I första hand tänker jag förstås på de anhöriga. Att två poliser finns med bland offren är inte förvånansvärt, eftersom vi ofta befinner oss i första rummet vid attacker, säger han.

Charlie Hebdos lokaler stod under polisövervakning sedan 2006, efter att tidskriften hade publicerat de danska Muhammedkarikatyrerna.

För tre år sedan förstördes redaktionens lokaler av en brandbomb, i samband med att redaktionen publicerade ett nummer som hade döpts till Charia Hebdo. Enligt flera vittnesmål ska en av dagens mördare ha skrikit ”Vi har hämnats profeten”.

Men enligt den franska polisen är det än så länge för tidigt att dra några som helst slutsatser om gärningsmännen.
Vi har i alla fall känt av ökade spänningar under den senaste tiden, säger Mohamed Douhane.

Anna Trenning-Himmelsbach
frilansjournalist Frankrike

 

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst