Annons

Annons

Franska polisen installerar vapenskåp med fönster

19 november 2014, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Ett femtiotal franska poliser har tagit livet av sig hittills i år. Självmorden har ofta privata orsaker. Men en ökad press i jobbet kan förvärra situationen, framhåller polisfacket.

Ett femtiotal franska poliser har tagit livet av sig hittills i år. Självmorden har ofta privata orsaker. Men en ökad press i jobbet kan förvärra situationen, framhåller polisfacken. 

Nyligen sköt sig två poliser med sina tjänstevapen. Det skedde bara med några timmars mellanrum. Och båda arbetade i departementet Val d’Oise, norr om Paris.
– De hade personliga problem, säger Ludovic Collignon bas för facket Alliance i området.
Händelserna väckte förstås starka reaktioner hos kollegorna.

Polisledningens omedelbara svar var att inga poliser fick gå hem med sina vapen.
– Det var bra. I ett sådant här läge ökar risken för självmord hos andra känsliga personer, säger fackrepresentanten.

Regeln var tillfällig. Men nu håller franska polisstationer på att utrustas med individuella vapenskåp, som har ett fönster. Det gör det lättare att se om en polis, som mår dåligt, har försvunnit med sitt vapen.

I början av 2015 ska inrikesministern Bernard Cazeneuve presentera andra insatser för att förebygga självmord inom kåren. Hittills i år har ett femtiotal poliser tagit livet av sig.

Ludovic Collignon är försiktig när han talar om orsakerna. Häromdagen organiserade hans fack en aktionsdag för att protestera mot försämrade arbetsvillkor. De klagar över materialbrist och att vissa polischefer piskar på för att kunna visa upp fina siffror.
– Det är ju ofta flera faktorer som gör att en person tar livet av sig. Men att pressen på oss ökar gör att fler mår dåligt, säger han.

Anna Trenning-Himmelsbach
frilansjournalist Frankrike

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst