Annons
Annons

Hundburar kan förbjudas

16 januari 2015, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Förra året förbjöd Länsstyrelsen i Skåne polisen att använda sina hundburar. De är för små enligt jordbruksverkets regler. I och med den nya myndigheten är frågan om hundburarna nu aktuell för hela landet.

– Vi har en plan B så att verksamheten ska kunna fortsätta skötas på ett ansvarsfullt sätt även om förbudet vinner laga kraft, säger Fredrik Landberg på polisens utvecklingsavdelning.
Exakt vad planen går ut på vill han inte avslöja. Skulle förvaltningsrättens dom stå fast innebär det annars att polisen får tre veckor på sig att sluta använda burarna som är platsbyggda i omkring 400 bilar.

Från början var det Polismyndigheten Skåne som överklagade Länsstyrelsens beslut om att förbjuda burarna. Förvaltningsrätten gav då Länsstyrelsen rätt. I och med årsskiftet och omorganisationen har ärendet tagits över av polisen nationellt som står bakom överklagan i Kammarrätten. Där har ännu inget beslut om prövning tagits. Det väntas komma inom ett par veckor enligt Fredrik Landberg.

Frågan om hundburarna är infekterad. Enligt vad Sveriges Radio Ekot erfar är man inom polisen överens om att även för stora hundburar kan göra att hundar skadas under färd. Men enligt Ekot finns också misstankar om att polishundar får pensioneras i förtid på grund av de trånga burarna. Och Christian Löwegren, Polisförbundet Skåne, uttrycker i en intervju missnöje med att arbetsgivaren överklagar beslutet i stället för att skjuta till resurser för att lösa frågan.
– Hade vi lyssnat på hundförarna från början hade vi inte behövt vara i den process vi är i nu, säger han i intervjun.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst