Annons
Annons

Herrljunga tar hjälp av
nattvaktande föreningar

16 januari 2015, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Kommunledningen i Herrljunga tyckte inte polisen gjorde nog när lokaler på orten utsattes återkommande för vandalisering. Därför slöt de avtal med ideella föreningar som går nattvakt, rapporterar Sveriges Radio Sjuhärad.

Kommunledningen i Herrljunga tyckte inte polisen gjorde nog när lokaler på orten utsattes återkommande för vandalisering. Därför slöt de avtal med ideella föreningar som går nattvakt, rapporterar Sveriges Radio Sjuhärad.

För nio år sedan stängdes polisstationen i Herrljunga. Närmaste station finns nu i Alingsås, fyra mil bort. Förra året hade orten problem med återkommande fönsterkrossning på kommunala byggnader och föreningslokaler.
Kommunledningen riktade i samband med detta kritik mot polisen för att de inte kom på plats och gjorde brottsplatsundersökningar. Polisens trygghetsundersökning visar också att invånarna i Herrljunga upplever en ökad otrygghet i förhållande till andra orter i närheten, trots att brottsligheten i själva verket är relativt låg.
Nu har kommunen slutit avtal med 15 ideella föreningar, som får höjt föreningsbidrag mot att de turas om att patrullera vid de aktuella platserna på natten. Drygt 100 000 kronor satsas i projektet.
Kommunchef Niels Bredberg är i en intervju med Sveriges Radio Sjuhärad noga med att påpeka att det inte rör sig om något medborgargarde utan att föreningarna uppdrag är att observera. Detta apropå att han fått kritiska frågor angående vems ansvaret för tryggheten egentligen är.
Jan Hellnevi, tillförordnad polischef i polisområde Alingsås är positiv till initiativet.
– Det här är ett sätt att engagera lokalbefolkningen i den brottsförebyggande verksamheten. Det är allas ansvar att få ett tryggt samhälle, det kan inte polisen sköta ensamma, säger han till Sveriges Radio.

 

Tidningen Transportarbetaren har apropå rapporteringen från Herrljunga skrivit artikeln ”Nattpatrullering kan vara lagbrott”

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst