Annons
Annons

Utlokalisera polisen från Stockholm!

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Polisens omorganisation verkar slå fullständigt fel. 20.000 poliser hjälpte inte och avsikten var att medborgarinflytande och lokala polisverksamheten nu skulle stärkas. Istället har det blivit en utarmning lokalt och fullständigt otrolig centralisering. Man har gjort samma misstag som med Närpolisreformen.

Nu kommer också uppgifter om att Stockholms starka tillväxt också inneburit att statlig verksamhet starkt centraliserats till Stockholm på bekostnad av viktiga arbetstillfällen ute i landet. Bostadskostnaderna i Stockholm är orimligt höga och det vore en stor vinst, speciellt för de många unga poliserna, att kunna bosätta sig och arbeta i förorter och kunna förankra sig och familjen där.

Polisen har fått allt större bekymmer med förorterna till Stockholm men lägger ner polisstationer och centraliserar verksamheten. Lidingö är ett bra exempel på centraliseringen. Där invigde man 1987 en jättestor polisstation bemannad med cirka 45 poliser med alla kompetenser. Nu stänger man polisstationen och drar in personalen till Stockholm trots numera 45000 innevånare och kraftig ökning.

Eftersom lokaler i Stockholm är dubbelt så dyra borde man flytta ut så mycket verksamhet som möjligt till förorterna, speciellt de som är brottsbelastade och har problem. Eftersom det finns stora häkten i Flemingsberg, Kungsholmen och Sollentuna måste man där behålla kriminaljour och tekniker. Rikspolischefen med före detta Rikspolisstyrelsen borde halveras och flytta till Rinkeby, Nationella Operativa avdelningen, Insatsstyrkan och Länskriminalen till Sollentuna. Förvaltningen till region Stockholm får plats på Lidingö. I Flemingsberg kan man lägga Rikskriminalen och Länskriminalen. I Norsborg en stor enhet som utreder regionala vardagsbrott som till exempel bostadsinbrott. Naturligtvis kommer en utlokalisering av centrala verksamheter att påverka situationen i de brottsbelastade förorterna. Där betyder det mycket att polisbilarna hela tiden rullar ut och in.

Det måste bli en skoningslös bantning till hälften av före detta Rikspolisstyrelsen och de enheter i Stockholms City som inte sysslar med brottsuppklaring. Dessa resurser måste ut till yttre verksamhet i förorterna. Utryckningspoliser och utredare skall fördelas på nuvarande polisstationer och målet skall vara att de skall halveras i Stockholms City.

Dan Eliasson har vid alla intervjuer förklarat att det viktigaste målet för den nya organisationen är att frigöra mera poliser till lokalsamhället. Han upprepade flera gånger i ”Veckans brott” 13 januari att han ville ”Trycka ut resurser till lokalsamhället”. Ungefär samma ord använde han morgonsoffan hos TV4, 10 januari.

Naturligtvis är min artikel en oerhörd provokation, men syftet är att börja tänka i andra banor än de som föranlett alla tidigare misslyckade omorganisationer.

Anders Bergstedt
pensionerad kriminalpolis
numera samhällsdebattör

 

 

 

Ämnen i artikeln

Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst