ANNONS:

ANNONS:

 
 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 5. Den delas ut i oktober till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 

Ordförandeord

”Därför ska vi bli mer aktiva inom kriminalpolitiken”

Lena Nitz, ordförande

 
 
 

 
 

Arkiv

”Det är så mycket
som är i otakt”

Publicerad 2015-02-12

Aktuellt Vem som ansvarar för vad i arbetsmiljöfrågor är ännu inte klarlagt i den nya Polismyndigheten. Samtidigt forsar det in ärenden som måste hanteras. Emma Cronberg, som är nationellt huvudskyddsombud, upplever att situationen är ohållbar.

Att strukturen för arbetsmiljöarbetet inte är satt gör att även frågor som borde skötas lokalt måste avgöras nationellt.
Emma Cronberg_webb–Jag nästan dränks av stora och små frågor att ta  ställning till, samtidigt som det finns kunniga människor ute i organisationen som skulle kunna hantera mycket av detta, men inte fått mandatet, säger Emma Cronberg till Polistidningen.

Hon har förståelse för att det inte går att undvika en viss turbulens vid en omorganisation av den här magnituden. Och övergången till en enda myndighet tror hon på. Däremot lämnar genomförandet enligt henne en hel del övrigt att önska, något som på en rad sätt påverkar medarbetarna.
–Att man inte förberett för arbetsmiljöfrågornas hantering gör till exempel att alla rehabärenden landar hos HR på Kungsholmen. De är i nuläget de enda som kan bevilja företagshälsovård och andra insatser.

–Det gör ju att hela hanteringen försenas så att folk riskerar att bli kvar längre i sjukskrivning och ovisshet, säger Emma Cronberg.

Än fler riskerar att bli sjukskrivna, enligt henne. En del för att de blir för overksamma i väntan på en roll i den nya organisationen. Andra för att de trots stora ansträngningar ser ärendena hopa sig.

Vad är ditt förslag?
–Det gäller att komma in i en permanent lösning. Det är väldigt svårt att driva frågor med tillförordnade chefer, som inte har någon riktig plattform att agera utifrån. Det är så mycket som är i otakt. Och den nationella skyddskommittén skulle varit tillsatt senast sista januari, men har fortfarande inte kommit på plats.

När Polistidningen frågar vad i det här arbetet som funkar bra blir Emma Cronberg först tyst. Sedan säger hon att arbetsgivaren bemöter henne med respekt och förståelse för att det här är viktiga frågor.
–Jag upplever inte att det finns en massa dolda agendor. Jag har hopp för framtiden, det har jag, säger hon.