ANNONS:

 

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 2. Den delas ut i april till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 

Ordförandeord

I kriser står poliskåren för trygghet

Lena Nitz, ordförande

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Nya enheter mot
terrorhot och näthat

Publicerad 2015-02-24

Aktuellt Polisen ska inrätta särskilda enheter som tacklar brott som ”hotar de grundlägga fri- och rättigheter som rör vårt öppna samhälle” i de tre storstadsregionerna. Det meddelar rikspolischefen Dan Eliasson på DN Debatt idag.

Dan Eliasson Foto: Lars Hedelin

Dan Eliasson Foto: Lars Hedelin

”Det är en ambitionshöjning från polisens sida. De metoder som polisen redan använder ska förfinas och nya initiativ är under utveckling … Hatbrott i alla former, hot mot förtroendevalda, hot mot medieredaktioner och liknande brott ska hanteras som en helhet i ett större sammanhang”  står det bland annat i debattinlägget.

Kontakten med trossamfund, massmedia, politiska partier och idéburna organisationer ska förbättras i alla regioner, skriver Eliasson vidare. Samverkan med Säkerhetspolisen uppges ha fördjupats. ”Samverkan ska också fördjupas med andra nationella och lokala myndigheter.”

Polisen planerar även ett nytt nationellt IT-brottscentrum.

Lena Nitz.

Lena Nitz.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz sade i P4 Extra att hon ser positivt på ambitionshöjningen, men är fundersam över hur resurserna ska räcka till:
– När vi nu ska göra detta vad är det vi inte ska göra i stället?
Hon anser att Polismyndigheten bör ta en diskussion med Justitiedepartementet om att tillföra mer resurser till polisen.

Dan Eliasson, som även han deltog i P4 Extra, svarade att det inte att är särskilt seriöst att göra sådana påstötningar förrän man sett de ekonomiska effekterna av att 21 administrationer nu blir en.

DN Debatt 24 februari:
Nya polisenheter ska skydda de demokratiska friheterna

P4 Extra 24 februari:
Polisens nya motangrepp mot terrorism och näthat