Annons
Annons

Kasken ska hedra insatser
och bygga broar

3 mars 2015, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

”För deras mycket väl genomförda gripande av dubbelmördaren i Ljungsbro 2013” tilldelades Ida Karlsson och Stefan Björnell Linköpingspolisens seniorklubbs första Årets Kask.

Foto: Annika Manninen
Utmärkelsen Årets Kask delades ut för första gången den 24 februari. Foto: Annika Manninen

”För deras mycket väl genomförda gripande av dubbelmördaren i Ljungsbro 2013” tilldelades Ida Karlsson och Stefan Björnell Linköpingspolisens seniorklubbs första Årets Kask.

Dubbelmordet i Ljungsbro

Natten till den 2 november 2013 mördades en 15-årig pojke och en 57-årig kvinna av en man med ett järnrör. Gärningsmannen dömdes för mord, försök till mord, misshandel, olaga frihetsberövande, hemfridsbrott och försök till utpressning, till livstids fängelse.

Ingripandet som Ida Karlsson på IG-verksamheten i Linköping och hundföraren Stefan Björnell tilldelats Årets Kask för gjordes under deras första pass tillsammans.
– Det känns ju väldigt hedrande. Jag är glad att jag åkte med Stefan, det var ju mest han och Nils som gjorde jobbet. Sen är det kanske egentligen ännu fler som skulle dela på utmärkelsen, eftersom det är en laginsats och många hade mycket tuffare uppgifter, säger Ida Karlsson och syftar bland annat på dem som kom till brottsplatsen och fick ta hand om offren.

De åkte på ett larm om inbrott. Det visade sig vara långt allvarligare än så. När de kom till platsen låg det människor på marken en bit bortom det aktuella huset. En man ropade till dem att gärningsmannen just lämnat platsen och angav samtidigt i vilken riktning. Stefan Björnell och Ida Karlsson förstod att det var bråttom att följa efter.
– Han försvann in mot samhället och där hade det genast blivit svårare att spåra.
Efter en snabb spårning av hunden Nils kunde gärningsmannen gripas.
Enligt Stefan Björnell var mannen mycket våldsam, men gripandet gick relativt smidigt tack vare hans egen erfarenhet, en rutinerad hund och att Ida Karlsson agerade så bra.
– Hon lät mig och hunden göra vårt jobb och i precis rätt tid kom hon in och satte handklovar på honom. Det har jag berömt henne mycket för.

Syftet med utmärkelsen Årets Kask är enligt Bo Josefsson, vice ordförande i Linköpingspolisens seniorklubb, att förutom att ge poliser positiv uppmärksamhet att bygga en bro mellan seniorerna och de yrkesaktiva poliserna i Linköping. Stefan Björnell planerar att gå i pension när Nils, nio år, är färdig att sluta jobba och Ida Karlsson är relativt ny på banan. Därför passade kanske det här paret extra bra att få dela på den första utmärkelsen.

kasken
Foto: Annika Manninen

Årets Kask delades ut på Linköpingspolisens seniorklubbs 71:a årsmöte i form av en plakett i trä, tillverkad av en medlem, och ett presentkort.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst