Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 6. Den delas ut runt den 6 december till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Läs mer om Polistidningen här.

 
 

Ordförandeord

Firandet dröjer …

Lena Nitz, ordförande

 
 

 
 
 

Arkiv

Störningar i SOS Alarms Rakelkoppling –
samtidigt som 112 inte fungerade

Publicerad 2015-04-10

Aktuellt Sent på torsdagskvällen låg larmnumret 112 nere. Under en period gick det inte att komma fram med några nödsamtal alls. Ungefär samtidigt var det också störningar i SOS Rakeltrafik.

Det var vid halv tio-tiden som det första meddelandet gick ut om att det var en driftstörning på 112 i så gott som hela landet. Ungefär en timme senare skickade SOS Alarm ut ett så kallat viktigt meddelande till allmänheten om att det inte gick att komma fram på larmnumret över huvud taget.
– Det var andra gången i SOS Alarms historia som vi gick ut med ett sådant meddelande. Förra gången var under stormen Gudrun, så det är väldigt sällsynt, säger Anders Klarström, presschef på SOS Alarm.

Störningen kom smygande, berättar han. Man gick över på reservdrift, men under en period fungerade inte heller det. Vid halv ett i natt återkallades meddelandet, men först vid halv fem i morse kunde man återgå till ordinarie drift.
– Ur ett nödnummers synvinkel är det att betrakta som väldigt lång tid. Våra tekniker har nu en aning om vad som orsakade felet, men kan ännu bara säga att det inte handlade om någon yttre påverkan. Det var något internt i våra tekniska system.

Det förekom också störningar i SOS Rakeltrafik under en del av tiden som 112 låg nere. Men enligt Anders Klarström var det två separata händelser, som inte hade något med varandra att göra. Rakelstörningen har dock inte märkts av hos polisen. Bengt Johansson, sektionschef på IT-avdelningen för de operativa verksamhetssystemen på Polismyndigheten, säger att man inte haft några indikationer på problem.
– Men det kan ju ha varit en Rakelstörning i SOS system, som inte har påverkat oss inom polisen, säger han.

Anna Hjorth
Frilansjournalist