MSB: ”Det är ytterst allvarligt hur SOS Alarm hanterade det”

17 april 2015, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Helena Lindberg, MSB
Helena Lindberg, MSB

Nu får SOS Alarm tung kritik för sitt sätt att hantera kommunikationen kring problemen med larmnumret 112 i förra veckan.

Nu får SOS Alarm tung kritik för sitt sätt att hantera kommunikationen kring problemen med larmnumret 112 i förra veckan.

Helena Lindberg
Helena Lindberg Bildkälla: MSB:s bildbank

Det är Helena Lindberg, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som är kritisk till det VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, som skickades ut när 112 inte fungerade. Det följde inte de riktlinjer som finns, menar hon.
– Det är ytterst allvarligt hur SOS Alarm hanterade det. Det är anmärkningsvärt att de inte klarade av att följa de riktlinjer som finns. Exempelvis fanns ingen information om alternativa vägar att slå larm, vilket är en synnerligen relevant och viktig information, säger Helena Lindberg till Polistidningen.

totalstopp

Under cirka en timme 9 april gick det inte att komma fram alls på larmnumret 112

På SOS Alarm utreder man nu händelsen med högsta prioritet.
– Vi är själva medvetna om att vi inte gav information om alternativa kontaktvägar. Det är en rutin vi måste sparka liv i, säger Sverker Petersson på SOS Alarms pressjour.
I SOS Alarms interna utredning ska man även kartlägga vad det var som gick fel och hur det kunde komma sig att inte heller reservdriften fungerade som den skulle. När utredningen är klar ska man även kunna svara på vad man gör för att det inte ska hända igen, förklarar Sverker Petersson.
– Som väl är har vi inte fått in några anmälningar om att någon ska ha kommit allvarligt till skada, säger han.

MSB är den myndighet som har tillsynsansvar för hur SOS Alarm lever upp till sitt avtal med staten. Även där utreds händelsen.
– Det är självfallet inte bra att nödnumret slogs ut under så lång tid, och att backupen inte heller fungerade. Det ska naturligtvis finnas fungerande system för det. Nu måste vi lära oss av det inträffade så att det inte händer igen, säger Helena Lindberg på MSB.

Fakta

MSB – Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
Har ansvar för att utveckla samhällets förmåga att förebygga och hantera olyckor och kriser. När en allvarlig olycka eller kris inträffar ska myndigheten samordna och ge stöd till ansvariga aktörer. MSB ska också se till att samhället lär sig av det som inträffat.

VMA – Viktigt meddelande till allmänheten
Det meddelande som skickades ut av SOS Alarm den 9 april, kl 22.39, löd:
”Det är för närvarande svårt att komma fram på 112 pga tekniska störningar.”

Anna Hjorth
frilansjournalist

Läs Polistidningens tidigare artikel om problemen med larmet här.

 

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst