Annons

Annons

Polisförbundet:
Psykiskt sjuka får för dåligt stöd

10 juni 2015, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

”Många gånger tar polisen hand om en person som vill ta livet av sig, kör hen till akuten och träffar på samma person igen dagen efter, på samma plats och i samma situation.”

”Många gånger tar polisen hand om en person som vill ta livet av sig, kör hen till akuten och träffar på samma person igen dagen efter, på samma plats och i samma situation.”

Så skriver Polisförbundet i ett pressmeddelande. Detta apropå en medlemsundersökning som visar att det finns stor frustration i polisleden över hur mycket resurser handräckning tar och hur dåligt stöd personer med psykisk ohälsa får av samhället.
I undersökningen framgår bland annat att sex av tio poliser upplever att samma individer återkommer gång på gång.

Nu vill Polisförbundet lyfta problemet. I pressmeddelandet slår man bland annat ett slag för de psykiatriska akutbilar som inom ramen för ett projekt rullar runt på Stockholms gator mellan klockan 15 och 01 varje dag. En lösning som poliserna i medlemsundersökningen är mycket positiva till. Polisförbundet framhåller att poliserna gärna biträder psykvården när det behövs.

”Men det är bättre att huvudansvaret ligger på dem. Alla kan drabbas av psykisk ohälsa. De som drabbas har rätt att bemötas på ett sätt som är värdigt ett välfärdssamhälle.”

Utifrån resultaten i  medlemsundersökningen har Polisförbundet formulerat tre krav:

  1. Rikssatsning på psykiatriska akutbilar
    Utöka satsningen på psykiatriska akutbilar till hela Sverige
  2. Vidareutbildning för poliser
    Obligatorisk vidareutbildning för poliser i hur man möter människor med psykisk ohälsa
  3. Satsa på forskning
    Polisförbundet har länge krävt högskoleutbildning för poliser. Polisvetenskaplig forskning är en viktig del av högskolan. Polisens möte med människor med psykisk ohälsa är ett område som polisvetenskapen borde belysa.

 

Uppsnappat på Twitter:

Bengt Ivarsson, ordförande Advokatsamfundet:
”Håller med om att samhället sviker de psykiskt sjuka. Psykatriutredningen har inte lett till några åtgärder

Problemet är dessutom att nu börjar utredningen bli för gammal vilket innebär ny utredning innan ny lagstiftning. Klart 2020?”

Anders Printz, kanslichef Vårdförbundet:
”Samtidigt är polisens närvaro ibland en nödvändig trygghet för att insatsen ska funka. Men sjukvården måste möta upp.”

 

Fotnot: Medlemsundersökningen har utförts i samarbete med Novus Opinion och kan läsas här: medlemsundersokning_2015_psykisk_ohalsa-1

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst