Annons
Annons

”Jag kommer
att sakna jakten”

11 augusti 2015, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Gunnar Appel AppelgrenGunnar Appelgren ledde polisens framgångsrika insats mot Södertäljenätverket. Nu lämnar han polisyrket.

Efter närmare 30 år inom polisen fick kommissarie Gunnar Appelgren ett erbjudande han inte kunde säga nej till. I september börjar han på konsultföretaget Seccredo.

Gunnar Appelgren Foto: Privat
Gunnar Appelgren, 52, sadlar om. I september börjar han som seniorkonsult på Seccredo, som förutom i Sverige även har kontor i Warsawa, S:t Petersburg och Riga. Foto: Privat

Gunnar Appelgren kallas för ”Appel” av kollegorna och har varit en hel del i hetluften. Inte minst när han ledde polisens framgångsrika insats mot Södertäljenätverket.

Vi träffas under den nio veckor långa semester som avslutar hans poliskarriär. Ändå har han precis blivit citerad i en TT-artikel, som chef för spaningssektionen på Stockholmspolisens regionala utredningsenhet, om hur handgranater kan följa med som ”bonus” när illegala vapen inhandlas på Balkan.

Mycket har förändrats sedan Gunnar Appelgren började som polis i Huddinge i södra Stockholm 1986. När han var yttre befäl, runt 1990, fick man i normalfallet ut fem radiobilar. I dag ingår Huddinge tillsammans med bland annat Botkyrka i Södertörn, som ibland har svårt att få ut tre bilar i vanlig linjeverksamhet, berättar han.
– Jag har ju varit en del av det problemet – att vi plockar folk till olika satsningar som sedan permanentas. Då försvinner det ju folk från den ordinarie verksamheten.

Gunnar Appelgren beskriver sig som en entreprenör som ständigt vill utveckla och utvecklas. Han har vissa synpunkter på genomförandet av polisens omorganisation och den administrationsbörda som tynger offentlig förvaltning, men är noga med att framhålla att han tror på syftet med omorganisationen – och alltid stormtrivts inom polisen.
– Jag har haft förmånen att få väldigt intressanta uppdrag med långtgående mandat och möjlighet att göra saker tillsammans med förbannat duktiga medarbetare. Nackdelen har varit att min familj fått en sämre livskvalitet för att jag varit så exponerad och dragit på oss en hotbild.

I stället för att gå den vanliga vägen för chefer inom polisen – att utbildas i det indirekta och strategiska ledarskapet – fick Gunnar Appelgren häromåret möjlighet att gå ett mentorprogram inom näringslivet, för att få nya perspektiv. Det innebar bland annat att han skulle skriva en affärsplan.
– Det ledde till att jag fick förslag om att dra igång det bolag jag tagit fram en affärsplan till. Men jag kände mig inte riktigt beredd att ta den ekonomiska risken, säger Gunnar Appelgren.

En ny chefspost på strategisk nivå inom polisen är inget som lockar Gunnar Appelgren, som föredrar att vara operativ.
– Och den första omgången chefer i den nya organisationen kommer att få ett helvete. De kommer antingen må jäkligt dåligt eller upptäcka att hälsan är viktigare. Det är en tankevurpa att inte tillsätta biträdande chefer.

I våras, samtidigt som ingen inom polisen hade mandat att ge Göran Appelgren några besked om framtiden, tog Seccredo kontakt med honom. Seccredo är ett konsultföretag inom risk-, kris- och säkerhet, som ägs av Securitas. De erbjöd ett jobb till den som de hört ”kan mest om organiserad brottslighet i Sverige.”
– Det är väl är lite överdrivet, men jag blev förstås jättesmickrad, säger Gunnar Appelgren.

Från den första september är hans titel inte längre kommissarie, utan seniorkonsult. Han ska ingå i Seccredos ledningsgrupp och arbeta med utvecklingen av bolaget.

Hans gamla kollegor verkar dock ha svårt att tro att ”Appel” helt stängt dörren till polisyrket. De har enligt Gunnar Appelgren slagit vad om när han kommer tillbaka igen – för de menar att det bara är en tidsfråga. En del har satsat på ett år, andra på tre och ett halvt år.
Gunnar Appelgren känner sig dock  rätt säker på sitt vägval.
– Jag vet ju att jag kommer att sakna jakten, spänningen, tempohöjningen och de hemliga tvångsmedlen. Men nu behöver jag nya utmaningar och jag tror att jag kommer att få en annan form av tempohöjning i andra typer av uppdrag.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst