Annons
Annons

”När jag kom
hem grinade jag”

7 augusti 2015, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Tina Holmberg Foto: privat

En snabblunch en ledig sommardag förvandlades snabbt till det mest dramatiska Tina Holmberg på IG-verksamheten i Hudiksvall varit med om.

En snabblunch en ledig sommardag förvandlades snabbt till det mest dramatiska Tina Holmberg på IG-verksamheten i Hudiksvall varit med om.

Vad var det som hände?

Tina Holmberg Foto: privat
Tina Holmberg Foto: privat

– Jag och min sambo satt och åt hamburgare när jag hörde hur pojken vid bordet intill hostade och harklade. Han hade fradga kring munnen så först trodde dag det var ett epileptiskt anfall, men sen sa mamman att han satt i halsen.
Tina Holmberg grep tag om pojken bakifrån och gjorde en heimlichmanöver, men ingenting hände. Hon ropade också att någon ska ringa 112.
– Det kändes som om jag tryckte till hur många gånger som helst och höll på i en evighet. Kanske var det sex, sju gånger. Jag var övertygad om att jag knäckt ett revben. Och till slut, som en projektil, flög en hamburgerbit stor som en femkrona ut.

Vad hände efteråt?
– Det var över på en sekund. Han hostade och drack lite vatten och vi pratade lite. Men sen när jag kom hem grinade jag. Då kom chocken och tanken på om det inte hade gått bra. Det var nog det värsta jag varit med om. Ett ganska litet barn var det ju också. Kanske sju, åtta år.

Hur känns det nu?
– Jag blir fortfarande rädd när jag tänker på hur det kunde ha gått. Om han hade dött där i mina armar. Tänk om det funnits någon annan som kunnat rädda honom om jag inte ingripit. Samtidigt är jag så oerhört glad att det gick bra.

Vad har du fått för reaktioner? Förutom att din kollega hörde av sig till oss och tyckte att du förtjänade en hedersmedalj?
– Jag har fått väldigt mycket beröm och klappar på axeln. Och media har hört av sig efter att mamman har varit med i tidning och tv och tackat mig. Men jag känner mig verkligen inte som någon hjälte. Vem som helst hade nog ingripit.

 

Så gör du en heimlichmanöver

  1. Ställ dig bakom personen och lägg armarna runt bröstkorgen
  2. Knyt ena handen och placera tumsidan nedanför bröstbenet.
  3. Grip tag i den knutna handen med den andra handen och tryck kraftigt inåt uppåt. Syftet är att stöta upp den luft som finns i lungorna och på så vis få loss det som fastnat i luftstrupen.

Se samtidigt till att någon ringer 112.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst