Annons
Annons

Kraftig explosion
vid polisbuss i Tumba

21 augusti 2015, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Under natten till fredagen 21 augusti utsattes poliser i Tumba i södra Stockholm ör en rad attacker.
Uppsnappat på Twitter: ”Det känns inte som alla riktigt förstått hur allvarligt detta var.”

Under natten till fredagen har poliser i Tumba i södra Stockholm utsatts för en rad attacker.

Runt midnatt ska det enligt Dagens Nyheter ha brunnit i en hög med bildäck utanför polishuset. Branden orsakade skador på fasaden.

Strax innan händelsen hade poliser vid en fordonskontroll i samma område utsatts för stenkastning. Det enligt Kia Samrell, presstalesperson för polisen. Mellan tio och 20 personer ska ha kastat sten och poliserna vid fordonskontrollen hade fått förstärkning.

Någon timme senare exploderade något vid en polisbuss. Ingen av de fyra poliserna som satt i ska ha kommit till skada fysiskt, men polisbussen var så pass skadad att den bärgades från platsen.
– Vi har hittills inte kunnat bedöma om det är något särskilt som gjort att någon riktar sig mot polisen så här två gånger, men vi ser naturligtvis väldigt allvarligt på det och utreder saken noggrant, säger presstalesmannen Kjell Lindgren till Dagens Nyheter.

Polistidningen har haft  kontakt med Ulf Ask, lokal ordförande för Polisförbundet. Han bekräftar DN:s uppgifter om att ingen av de fyra poliser som befann sig i bussen kommit till skada, men kan av hänsyn till utredningen inte ge ytterligare upplysningar.

De drabbade poliserna har fått psykosocialt stöd. En förundersökning om grov mordbrand och mordförsök är inledd.

signalementpippi 2
Illustration: Jens Nyström

Uppsnappat på Twitter

Ulf Johansson @ulf08johansson: ”Mycket allvarliga och oacceptabla angrepp på vår personal i Tumba. Tips eller iakttagelser, ring Polisen 11414.”

Erik Åkerlund @Erik_Akerlund: Efter den mkt allvarliga händelsen i Tumba har vi arbetat aktivt med mkt poliser i lokalområdet. Fredagskvällen blev lugn! Tack till alla”

Polishundförare @K9Swede: ”Det känns inte som alla riktigt förstått hur allvarligt detta var. Jag har sett aktuell polisbuss. Tur att det var just den …”

Martin Marmgren @martinmarmgren: ”Oavsett hur det planerades är det frågan om en kastad sprängladdning med splitter mot polis. Mer än ”att jävlas.”

Mikael DOKTORN @Dturdoc: ”Angreppet på kollegorna i Tumba, är också ett angrepp mot demokratin, frihet och frid. Oacceptabelt och ska bekämpas!”

Katharina von Sydow @VonKatharina: ”Ett mycket grovt och allvarligt grepp mot vårt samhälle.”

YB Södermalm @YB_Sodermalm ”Utomordentligt allvarligt. Om syftet är att skrämma oss därifrån kan vi upplysa att så inte blir fallet. Tvärtom.”

Paul Juhlin @PaulJuhlin: ”Reflekterar över hur sjukt jag vant mig vid våld och hot att jag knappt höjer på ögonbrynen nu när handgranat använts direkt mot #polis.”

Emma Eneström

Eva Schoultz

 

*I en tidigare version av denna text skrev vi att explosionen skett under en polisbuss, men det var 1,5 meter ifrån. Det har senare framkommit att det var en skarpladdad handgranat som briserade.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst