Annons

Annons

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Foto: Privat
Gunilla Rehnfeldt Myhr, som är på FN-uppdrag i Liberia, är en av de som berättat för Polistidningen om sin relation till kaffe. Foto: Privat

Farligt eller nyttigt? Mycket eller lite? Under årens lopp har synen på kaffedrickande förändrats och hälsoeffekterna omvärderats.

Farligt eller nyttigt? Mycket eller lite? Under årens lopp har synen på kaffedrickande förändrats och hälsoeffekterna omvärderats.

Helena Hallström vid Livsmedelsverket är giftexpert och medicine doktor. Hon disputerade vid Uppsala universitet 2013 med en avhandling som visade att tidigare misstankar om att kaffe kan leda till benskörhet inte kunde bekräftas.

Hon konstaterar att kaffe innehåller hundratals biologiskt aktiva ämnen, antingen från början eller som ett resultat av beredningen. Ett exempel är akrylamid, ett cancerframkallande ämne, som bildas i samband med rostningen. Kaffetillverkarna försöker nu utveckla tillverkningsmetoderna för att minska detta.

Kaffe

  • En kopp bryggt kaffe (1,5 dl) och en burk energidryck (2,5 dl) innehåller ungefär lika mycket koffein.
  • Enligt EFSA är mängden koffein i en kopp (cirka 100 milligram) tillräcklig för att göra det svårare att somna och förkorta sovtiden.
  • Svart te innehåller ungefär hälften så mycket koffein som kaffe, grönt te är svagare.
  • Energidryck innehåller förutom koffein även taurin. Enligt Livsmedelsverket ska man inte inta energidrycker i samband med träning eller i kombination med alkohol.

– Samtidigt som kaffet troligen skyddar mot en del sjukdomar kan man inte utesluta att risken för andra sjukdomar ökar. På senare år har forskarna börjat omvärdera kaffe och finna positiva effekter. Men hur mycket kaffe en person tål är i allra högsta grad individuellt, säger Helena Hallström.

Generellt går gränsen vid 1 200 milligram koffein per dag, vilket motsvarar ungefär tolv koppar. Vid den dosen riskerar kaffeentusiasten att drabbas av koffeinförgiftning med symptom som ångest, yrsel, sömnbesvär och hjärtklappning.

– Att ta livet av sig med koffein är nästan omöjligt, det skulle krävas ett snabbt intag av över 90 koppar kaffe.

EFSA, EU:s motsvarighet till Livsmedelsverket, presenterade en riskvärdering av koffein så sent som i juni. Den visade att det inte har några negativa hälsoeffekter att dricka fyra koppar kaffe per dag, vilket motsvarar 400 milligram. Man bör dock inte dricka mer än 200 milligram åt gången.

– Men det är mycket viktigt att gravida begränsar sitt intag av koffein. Enligt EFSA bör de inte få i sig mer än 200 milligram per dag.

Det rapporteras ofta om att kaffe skyddar mot svåra sjukdomar, stämmer det?

– En utvärdering av befolkningsstudier av en miljon individer visar att ju mer kaffe du dricker desto mindre blir risken för typ 2 diabetes. Risken att få Parkinson kan också minska. Men jag vill betona att det här är befolkningsstudier och inte kliniska studier.

 

Vad är egentligen snutkaffe?

Det finns litet olika definitioner. Å ena sidan kan det vara billigt eller gratis kaffe, ett begrepp i skymningsland. Å andra sidan en företeelse i takt med en tid präglad av explosionsartat kaffeutbud och matintresse. Begreppet snutkaffe används i en bensinkedjas reklam där det beskrivs med ord som rättvist och spårbart. Det serveras på finkrogen i termos – då gjort på utvalda bönor – och förekommer i tv-satir. Under Almedalsveckan lockade Polisförbundet förbipasserande att stanna till och prata arbetsvillkor bland annat genom att bjuda på en kopp snutkaffe.

Nätets Slangopedia utgår kanske från en svunnen tid i sin definition av snutkaffe: ”Kaffe bryggt i bryggare eller automat à la tidigare svenska polisfilmer. T.ex ’Mannen på taket’. Drickes med fördel ur plastmugg, framkallar ofta sur mage hos polisfilmernas karaktärer.”

 

 

Vilket är ditt förhållande till kaffe?

 

Johan Dyrander, vice ordförande Polisförbundet Västernorrland.

– En blandning av beroende och lust. På sistone har det gått åt mer kaffe än vanligt eftersom det varit så mycket arbete med omorganisationen, som i mitt tycke har havererat delvis. Det kommer grejer slag i slag, nu senast ingångslönerna, men det ingår i jobbet och trots allt finns det mycket som fungerar.

Foto: Privat
Foto: Privat

– På arbetsplatsen i Sundsvall är jag nödd och tvungen att hålla mig till automatkaffe. Men jag föredrar kokkaffe med en skvätt mjölk eller ännu hellre med kaffeost* som jag köper på mig när jag är ”hemma” i Gällivare, där föredrar jag att koka över öppen eld under fisketurer.

*Kaffeost: Används i kaffe i Norra Sverige. Grynig, seg. Har liknats vid nordisk halloumi.

 

Veronica Blomquist, utryckningspolis City Norrmalm.

– Jag tycker inte att poliser dricker så mycket kaffe, inte mer än någon

Foto: Privat
Foto: Privat

annan. Jag var lärare förr, de drack mer. Själv har jag bara använt kaffe i fyra år, jag började som 36-åring med att testa latte för att det såg så gott ut.

– Nu på sommaren dricker jag nästan inte alls, högst två koppar i veckan. Då det är kallare dricker jag en om dagen. De flesta på jobbet dricker efter maten och kanske efter passet och vid avrapportering. Vi i yttre har inte så mycket tid, utredare och de som håller i många förhör dricker nog mer kaffe.

 

Gunilla Rehnfeldt Myhr, rådgivare till liberianska polisen angående Anti Human Trafficking och våld i nära relationer. Till vardags polis i Funäsdalen.

Foto: Privat
Foto: Privat

– I Liberia där jag jobbar till december eller förhoppningsvis om jag får förlängt tills FN-missionen slutar nästa år, är ingenting som hemma, inte heller kaffet. Synen på tid skiljer sig, jag skulle kunna skriva en bok om alla möten som inte blivit av, men jag känner att jag lär mig lika mycket som jag lär ut och växer som människa. Här finns också så mycket rått våld, grova brott mot barn, våldtäkter och säkerhetsläget försämras. Men poliserna här är duktiga och ambitiösa även om de inte alltid agerar som jag är van vid hemifrån. Jag är övertygad om att de kommer att lösa jobbet när vi lämnar.
– Kaffet är kanongott och vi köper det alltid i små libanesiska caféer och dricker ur termosmugg. Men på min avdelning dricker de inte så mycket kaffe, de är mer te-drickare.

 

Victoria Dunros, operatör RLC Väst.

– Det är mitt enda långvariga förhållande, jag är en fanatisk kaffedrickare, kaffe är kärlek och tillfredställelse. Men innan vi fortsätter måste jag göra en kopp, jag har jobbat hela natten och får ont i huvudet. Jo, jag startar varje dag med två koppar, sen dricker jag en till två burkar energidryck per pass. Jag blir så pigg att omgivningen skämtar om bokstavskombinationer, men jag har inga. Det är bara som om världen runt mig rör sig i slow motion.

Foto: Privat
Foto: Privat

– Då jag började som operatör chockades jag över hur mycket kaffe och snus polisanställda får i sig. Jag är långt ifrån ensam, men snusar gör jag inte. Jag brukar dricka ur någon av mina Starbucksmuggar som jag samlar på, de är i perfekt storlek, ”glada”, och ligger bra i handen.

– Skälet till att jag dricker energidryck på arbetstid är att vi har så sanslöst uselt kaffe i myndigheten, det går varken att dricka eller beskriva. Det enda positiva är att det är gratis. Och jag kan inte ta med espressokaffe, det funkar inte i termos. På Gotland är kaffet bra, det beror på att personalen köpt in en restaurangkaffebryggare. När jag jobbade i Stockholm köpte vi också en egen och nu är det en kollega här som vill göra det, jag är lycklig påhejare.

 

Anonym spanare, Malmö.

– En life saver! Det finns en mycket stark kaffekultur inom polisen, en mugg håller dig vaken om du jobbar skift. Samtidigt är det mycket av en social grej, vi sitter ner tillsammans, framför allt på morgonen, och har det som en tradition.

Foto: Privat
Foto: Privat

– När jag började som polis var kaffet gratis, senare har det kostat pengar under en period. Värst var när vi hade ett fullständigt odrickbart automatkaffe. Nu har vi gott och gratis kaffe i bryggare. Innan talades det om att det ska kosta igen, men vi delar hus med åklageriet och där har de gratis kaffe, så de ändrade sig.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser