Annons
Annons

”Arbetsgivaren tar oss för givna”

28 oktober 2015, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

I somras var Carlo Petersson i Kalmar handledare för sista gången. Bristen på erkännande var orsaken och han är inte ensam. Tio handledare har på några år blivit fyra i hans polisområde.

I somras var Carlo Petersson i Kalmar handledare för sista gången. Bristen på erkännande var orsaken och han är inte ensam. Tio handledare har på några år blivit fyra i hans polisområde.

Carlo Petersson
Carlo Petersson

– Det var faktiskt en av de absolut bästa aspiranter jag haft hittills så det var ju trevligt att få avsluta så. Men det är klart att jag kommer att sakna det, säger Carlo Petersson.
Han har haft handledningsuppdrag sedan 2003 och tycker att det är en viktig funktion.
– Polisutbildningen gör ju ingen riktig gallring. Det är en grannlaga uppgift att se till att vi får in rätt personer i yrket. Och att de får bästa möjliga hjälp och stöd. Men arbetsgivaren tar oss för givna.
När Carlo Petersson började som handledare fanns handledartillägget. Många handledare sade upp sig i samband med att det togs bort 2010. Andra droppade av efter hand.
– Tittar vi tillbaka till 2008 hade vi kanske tio till tolv stycken i länet. Alla var inte alltid aktiva utan ibland tog man en paus. Det tycker jag var ganska bra. Nu är vi nere i fyra.
Carlo Petersson slutade inte när tillägget togs bort. Enligt honom var det muntliga erkännandet var motiverande nog. Men mot slutet menar han att också det försvann.
Spiken i kistan var när han förra hösten skrev ett brev till regionpolischefen Jarl Holmström och bad att få förhandla upp sin individuella lön mot bakgrund av handledaruppdraget.
– Jag har fortfarande inte fått något svar, säger han.
Carlo Petersson tycker att det är bekymmersamt att inte mer görs för att motivera till handledningsuppdrag. Det gör urvalet för litet.
– Det måste ju vara någon form av lämpliga handledare.
Jarl Holmström beklagar att Carlo Petersson inte fått något svar.
– Jag är mån om att försöka svara på allt jag får men ibland ges inte utrymme med ett tidvis väldigt högt mejlflöde, säger han.
Hur ett vikande intresse för handledaruppdrag ska hanteras tror Jarl Holmström blir en utmaning.
– Den kan hanteras på flera olika sätt men jag tycker att det är viktigt att det inte är en ekonomisk fråga utan att man drivs av andra ambitioner så att rätt personer är handledare. Om de upplever att de är tagna för givet är det så klart ett problem, säger han.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst