Annons
Annons

Kanadensiska poliskvinnor
vittnar om utbredd sexism

5 oktober 2015, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Flera hundra kvinnor inom den nationella poliskåren i Kanada har gått samman och stämt sin arbetsgivare efter att de känt sig diskriminerade på jobbet.

Flera hundra kvinnor inom den nationella poliskåren i Kanada har gått samman och stämt sin arbetsgivare efter att de känt sig diskriminerade på jobbet.
Anklagelserna sträcker sig från sexistiska skämt till våldtäktsfall och har lett till att flera anställda diagnostiserats med posttraumatisk stressyndrom (PTSD) och depression.

Det rör sig om fler än 350 kvinnor från hela landet, som är eller har varit anställda inom den nationella poliskåren, Royal Canadian Mounted Police, RCMP. De flesta kvinnor uppger samma sak, att de har utsatts för systematisk diskriminering under flera års tid och att när de väl har tagit upp problemen med sina överordnade har de inte tagits på allvar. Flera av dem har blivit sjukskrivna på grund av psykiska problem och vissa har till slut valt att säga upp sig på grund av trakasserierna.

Det är inte första gången RCMP anklagas för att vara en giftig miljö för kvinnor. För fyra år sedan gick Catherine Galliford först ut i media med sin historia. Som talesperson för RCMP i provinsen British Columbia var Galliford ansiktet utåt för poliskåren och hon arbetade med flera, i Kanada, uppmärksammade fall. I dag anses hon vara en av de främsta visselblåsarna i landets historia.

Hon började arbeta som polis 1991 och hon har uppgett för CBC News att hon fick ta emot sexuella anspelningar från sin överordnade från första stund.
– Om jag hade fått tio cent för varje gång en chef bad mig sitta i hans knä hade jag varit på en lyxbåt i Bahamas just nu.
De senaste åren har hon varit sjukskriven efter att ha diagnostiserats med bland annat PTSD.

Gallifords historia inspirerade konstapeln Janet Merlo att starta en grupp på Facebook, där hon lyckades samla flera andra kvinnor med liknande upplevelser. Tillsammans kontaktade de en advokatfirma som var villig att ta sig an fallet som en grupptalan, med Merlo som kärande.

I sitt skriftliga vittnesmål berättar Merlo till exempel att en av en hennes kollegor ständigt hade en uppblåsbar, naken sexdocka vid sitt skrivbord och att när hon meddelade sin överordnade att hon var gravid och behövde vara föräldraledig bad han henne att hålla ihop benen nästa gång.
Även Merlo har diagnostiserats med PTSD. Till följd av sina psykiska besvär kunde hon inte jobba kvar inom kåren utan fick förtidspensioneras.

RCMP har tidigare sagt att de ska göra en intern utredning och att de uppmuntrar alla sina anställda att rapportera liknande incidenter. I slutet av november fortsätter de domstolsförhandlingar som påbörjades i somras. Det är oklart hur länge ett beslut i målet kommer dröja.

Mathilda Gustavsson
frilansjournalist, Toronto

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst