Annons
Annons

”Vi märker en ökning igen”

15 januari 2016, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
granskontroll6
Foto: David Bergström

Poliserna i Trelleborgs hamn har inte tillgång till tolk, vilket gör det svårt att hantera de flyktingar som bespetsat sig på att ta sig vidare till Norge eller Finland. (Uppdaterad 3 februari 2015)

granskontroll6
Tolkhjälp står högt på önskelistan för poliserna som jobbar i Trelleborgs hamn. Foto: David Bergström

Poliserna i Trelleborgs hamn har inte tillgång till tolk, vilket gör det svårt att hantera de flyktingar som bespetsat sig på att ta sig vidare till Norge eller Finland. (Uppdaterad 3 februari 2015)

Det är mitten av januari, minus en grad och fuktigt i luften. I Trelleborgs hamn arbetar huttrande poliser från Trelleborg, Ystad och Lund med gränskontrollerna.

Tio poliser per dygn kontrollerar id-handlingar och hjälper nyanlända till rätta. Till skillnad mot sina kollegor i Malmö, där kontroller sker på tågstationen i Hyllie och vid brofästet på Lernacken, får de ingen förstärkning från andra delar av landet. Samtidigt märker de, efter en nedgång, nu en ökning av antalet flyktingar som kommer från Tyskland.
– Vi noterar att man väljer nya vägar när bron inte är ett alternativ. Fortfarande kommer färre än före kontrollerna, men vi märker en ökning igen. Därför är det så viktigt att anpassa resurserna efter förändrade omständigheter och flyktvägar. Ingenting talar ju för att kontrollerna tas bort inom kort, säger polisinspektör Bo Göran ”BG” Strandfjäll.

De flesta anländer med morgonfärjan och polisen har ofta i förväg en god uppfattning om hur många flyktingar som är på väg, många rederier informerar om detta under resans gång. Gruppchefen Conny Buchholtz konstaterar att en hel del har fungerat bra, inte minst med tanke på hur snabbt man tvingats organisera den nya verksamheten. Men han anser att mycket återstår att förbättra.
– Här ute kan det vara tufft medan vi hör om hur bra det flyter på i Malmö. Om jag uttrycker mig diplomatiskt så har det gnisslat ibland, man har inte riktigt förstått hur vi måste arbeta här för att få allt att fungera.

Som exempel nämner han att det anländer personer som inte vill söka asyl i Sverige. De hoppas kunna ta sig vidare till Norge eller Finland. I Trelleborg finns det ingen tolk och att förklara att det inte går att passera genom Sverige kan vara problematiskt, speciellt om det berör en utmattad familj som rest långt och kanske satsat sina sista pengar på biljetten till Sverige.

Nästa problem uppstår då de nyanlända tvingas vänta, i värsta fall upp till åtta timmar, innan en färja som kan föra dem tillbaka till Tyskland anländer.
– Under tiden måste vi avdela poliser som håller koll på dem, de får ju inte ta sig vidare, säger Conny Buchholtz och tillägger:
– Men nu har vi hört att vi kanske får en tolk när den kapaciteten frigörs i Malmö, det hade underlättat enormt.

granskontroll2
Foto: David Bergström

Tillresta poliser trivs i Hyllie

I Malmöstadsdelen Hyllie arbetar extrainkallade poliser från andra delar av landet med gränskontroller.

De poliser som Polistidningen träffar har sökt sig hit frivilligt – Linda, Basse, Nisse, Lisa och Hanna från Stockholm liksom Cecilia och Noshin från Uddevalla. De är alla nöjda med tjänstgöringen och flera av dem säger att de kan tänka sig att komma tillbaka.

– Nästan alla vi kontrollerar är positiva till vårt arbete. Jag har dessutom fått uppfattningen att polisens synlighet har haft en generellt lugnande verkan ombord, säger Cecilia som till vardags arbetar i Uddevalla.

Hon är på plats en andra vecka, den första gjorde hon i början av december då det kom runt 200 asylsökande per dag. Men nu har trycket lättat betydligt och id-kontrollen på Kastrup innebär att det bara är en bråkdel av det antalet som når Hyllie.

Hennes kollega Noshin från Uddevalla tycker att det är roligt att testa något annat än uppgifter kopplade till ingripandeverksamheten där hemma. Men hon tror inte att hon kommer att fortsätta som gränspolis.

– Kanske någon gång i framtiden men jag har inte varit polis så länge och känner mig inte klar med mina nuvarande uppgifter.

Basse jobbar sin tredje vecka:

– Första veckan var lite kaotisk kanske men nu är allt från inkvarteringen i enkelrum på bra hotell till insatsledaren kanon. Jag hade aldrig varit i Malmö tidigare och måste säga att både staden och jobbet ger mersmak.

Flyktvägarna varierar

Trelleborgs kommun tog i fjol emot extremt många ensamkommande unga som placerades i temporära boenden.

Den 22 september 2015 blev Trelleborg ankomstkommun för ensamkommande barn och ungdomar. Det innebar att Trelleborg måste erbjuda tillfälligt boende till unga asylsökande i väntan på att Migrationsverket anvisar aktuella personer vidare.

– Under en period kom det ju väldigt många ensamkommande just till Trelleborg. Ett tag fanns det ett 30-tal boenden, säger polisinspektör Bo Göran ”BG” Strandfjäll.

Som mest anlände det över 200 ungdomar under ett dygn och kommunens mottagningskapacitet ansträngdes till bristningsgränsen, speciellt då ungdomarna stannade längre än tänkt eftersom anvisningen till andra kommuner drog ut på tiden. Samtidigt larmade sociala myndigheter om att många barn försvunnit spårlöst.

Men då gränskontrollerna infördes förändrades situationen snabbt. I mitten av november kom det i princip inga ensamkommande längre till Trelleborg säger Bo Göran ”BG” Strandfjäll när Polistidningen träffar honom den 12 januari.

– Och så har det fortsatt, istället har familjer kommit och det är oklart varför det är så. Men det kan ändras snabbt och i dag på förmiddagen kom det faktiskt ett 40-tal flyktingar, varav tretton ensamkommande barn och ungdomar, med färjan.

 

De nya kontrollerna

  • Den 12 november 2015 införde regeringen gränskontroller på tågstationen i Hyllie, i Trelleborg och vid Öresundsbrons fäste på den svenska sidan.
  • Personer som saknar id-handling och/eller vill söka asyl i Sverige körs till Migrationsverket för utredning.
  • Den 4 januari 2016 infördes id-kontroller på bussar, tåg och fartyg som når Sverige, transportörerna ansvarar och riskerar böter om de inte genomförs.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst