ANNONS:

ANNONS:

 
 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 6. Den delas ut i december till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Solnapolis sprider
kunskap via cirklar

Publicerad 2016-02-12

Aktuellt Kerstin Malm, polisinspektör och brottsförebyggare vid Solna lokalpolis, brinner för sitt arbete. Ett av hennes initiativ är de nybildade studiecirklarna ”Trygghet i vardagen”, riktade mot seniorer, som drar igång denna vecka. 

Solna-Kerstin

Kerstin Malm Foto: Jimmy Gustafsson

Att arbeta brottsförebyggande är Kerstin Malms kall och hon har gjort det på många sätt under sin karriär, från djurärenden innan djurpolisen inrättades till grannsamverkan.
– Djur och äldre har svårt att föra sin talan. Jag vet inte varför men jag engagerar mig i sådant, blir arg. Det är mitt sätt att vara, förklarar hon.

Genom åren har hon blivit allt mer frustrerad över de ökande brotten mot äldre. År 2003, när flera personer utsatts för fräcka stölder av plånböcker och värdesaker, rann bägaren över.
– Det här var händelser som gjorde att jag sparkade igång mig själv. Jag tänkte att jag borde gå ut och informera på något sätt.

Hennes tid inom polisens interntelevision på 1970-talet hade lärt henne att bilder är till stor hjälp för minnet. Polisen och konstnären Bengt Ylipää, sedermera chef för tekniska roteln, hjälpte henne med illustrationer av verkliga brottsscenarier till informationsmaterialet ”Vaksamhet i vardagen – konsten att undgå att bli bestulen och rånad”.
Materialet har minst sagt varit välanvänt under de tretton år det funnits och huvudsakligen har det visats på overheadbilder. Tekniska framsteg är en sak, utbudet av möteslokaler en annan.
– Det finns ju inte alltid datorer och kanoner. Det är likadant med grannsamverkan, man kan stå i en källarlokal och prata ibland. Då har jag en gammal bärbar overheadprojektor med mig. Huvudsaken är att budskapet går fram.

Arbetet handlar mycket om att lära de äldre att bli mer vaksamma.
– Jag börjar alltid med att tala om att det krävs tre ingredienser för att det ska bli ett fullbordat brott, säger Kerstin. Det ska finnas ett värdeföremål, en presumtiv gärningsman och ett tillfälle. Det är tillfället vi kan påverka om vi är medvetna om det.

Ett kompletterande material, ”Din pusselbit är viktig”, har tillkommit. Det handlar om ett ärendes gång liksom vikten av att skriva en ordentlig inventarieförteckning och så vidare.

För ett par år sedan började Kerstin, som är 64 år gammal, fundera på vem som skulle ta över stafettpinnen när hon så småningom slutar arbeta. Hon fick en idé om att omvandla föreläsningarna till studiecirkelformat, något som också skulle kunna bredda informationsspridningen.

Kerstin kontaktade ABF i Solna som tände på idén. Likaså gjorde omsorgsförvaltningen i Solna stad. De sistnämnda bidrog dessutom med 20 000 kronor, bland annat för att göra studiecirklarna kostnadsfria för deltagarna och arvodera kursledarna.

Just att hitta lämpliga kursledare var den sista knäckfrågan. Svaret fanns bland polisvolontärerna. Lagom till kursstarten nu i mitten av februari har sjutton polisvolontärer utbildats för att fortsätta det arbete Kerstin initierat. På sikt blir de säkert fler eftersom intresset för studiecirklarna är stort.
– Brotten mot äldre ökar hela tiden. De går ju inte i pension, konstaterar Kerstin.

Lotta Isacsson
frilansjournalist