Annons
Annons

Självförstörande kula tänkt att minska risken för civila offer

14 mars 2016, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Den amerikanska armén har fått patent på en kula som förstör sig själv om den går för långt. Syftet är att göra det säkrare att använda vapen i exempelvis stadsmiljöer.

Enligt ett pressmeddelande har man hittills bara gjort simuleringar och tester för arméns .50-kaliber. Men patentet omfattar hela konceptet med avståndskänslig ammunition och går enligt uppgift att anpassa till alla typer av kalibrar.

Principen bakom uppfinningen är rätt enkel. När vapnet avfyras tänds en typ av stubin. Om kulan inte träffar sitt mål brinner stubinen ut och skapar därefter en mini-explosion som vanställer kulan så mycket att den faller till marken. Anpassningen till olika avstånd och kaliber görs genom att reglera storleken på stubinen och mini-explosionen.

Bakom patentet står de tre ingenjörerna Brian Kim, Mark Minisi och Stephen McFarlane som arbetar vid amerikanska uppfinnarverkstaden ARDEC, US Army Armament Research, Development and Engineering Center i delstaten New Jersey.

De nya kulorna kan minska antalet olyckor på skjutbanor men det är i första hand för militära strider som kulorna utvecklats.
– Den största fördelen är att det minskar risken för civila offer, säger Stephen McFarlane.

Mikael Jägerbrand
frilansjournalist

Fotnot: Patentet godkändes av det amerikanska patentverket i oktober och fick nummer 9,121,679 B1. Läs mer här.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst