Annons
Annons

Sidospår förbryllade
Lisa Holm-utredare

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Foto: Ossian Grahn
Foto: Ossian Grahn

Nu har livstidsdomen mot Lisa Holms mördare vunnit laga kraft. Den 24 april berättade kommissarie Lars Johansson för första gången om arbetet med Lisa Holms försvinnande, eftersöket och den stora mordutredningen. (Uppdaterad 2 maj)

Foto: Ossian Grahn
Söndagen den 7 juni 2015 försvann 17-åriga Lisa Holm efter ett arbetspass på ett kafé i byn Blomberg på Kinnekulle. Först fredagen den 12 juni fann man hennes kropp. Idag berättade kommissarie Lars Johansson om jakten på bevis. Foto: Ossian Grahn

Nu har livstidsdomen mot Lisa Holms mördare vunnit laga kraft. Den 24 april berättade kommissarie Lars Johansson för första gången om arbetet med Lisa Holms försvinnande, eftersöket och den stora mordutredningen. (Uppdaterad 2 maj)

Livstids fängelse blev hovrättens dom i åtalet om mordet på Lisa Holm. Mannen dömdes mot sitt nekande, men med dna-bevisning mot sig.

Under Svenska Narkotikapolisens årskonferens, som genomfördes i Göteborg 22-24 april, framträdde kommissarie Lars Johansson som sista talare. Under en och en halv timme berättade han för de församlade poliserna och andra representanter för rättsvårdande myndigheter om den utredning som ledde fram till att en man kunde gripas och dömas för det enormt uppmärksammade mordet på Lisa Holm från Skövde.

Lars Johansson berörde bland annat det faktum att Lisa Holms far och hans anställning inom Försvarsmakten inledningsvis var en av arbetshypoteserna till Lisas försvinnande.
– Pappan och ett 40-tal av hans arbetskamrater deltog som frivilliga i sökandet men tilldelades sökområden utanför ytan där vi hade vårt MSO-sök (Managing search operations) – en internationellt använd metod för eftersök, red. anm.

Det var dock pappans kollegor som bidrog med flera avgörande fynd längs den så kallade fyndvägen där flera av Lisas tillhörigheter anträffades, en situation som vid något tillfälle oroade spaningsledningen.
– Varför hittade pappans bekanta ledtrådar? Försökte någon lura oss att flytta sökområdet? Vid ett tillfälle hölls ett krismöte mellan yttre kommissarien och pappans bekanta. Denna oro kunde då snabbt avfärdas.

Men utredningen fortsatte att kantas av komplikationer och villospår. På Facebook tickade en klocka som döpts till Lisa Holm. Den räknade ner, till synes hade någon startat den före det att flickans försvinnande blivit allmänt känt.
– Noa lyckade spåra det till Turkiet. Det visade sig även finnas flera olika klockor på nätet som utläggaren i ett senare skede kunde omdatera så att de verkade vara utlagda 14 dagar före försvinnandet, men innan det fastslogs störde det oss.

Också att Lisa Holms Instagramkonto fortsatte att vara aktivt krävde polisiära resurser att utreda. Men det visade sig att två 14-åriga flickor i Småland lyckats hacka kontot.

Tidigt i utredningen fastslog Lars Johansson en strategi för att hanteringen av insamlad fakta skulle bli så effektiv som möjligt. Allting dokumenterades i systemet Dur 2 och ingen enskild polis fick möjlighet att själv avgöra vad som inte behövde föras in.
– Mitt största misstag hade för övrigt med tipsmottagningen att göra. Jag trodde inte att det skulle komma in så mycket, men det landade på 1000 tips efter någon dag, säger Lars Johansson och fortsätter:
– Datorn slutade att funka och jag vände mig till kriminalunderrättelsetjänsten (KUT) för hjälp då vi inte lyckades få hjälp med förundersökningsregistreringen via våra vanliga kanaler. KUT:en kunde i applikationen Surfa 2 bygga ett litet register så vi kunde hantera alla inkomna tips.

Tipsen sorterades därefter in under de fem rubrikerna: Personer, fordon, café, plats och siare.
– Ordet siare fick en och annan att höja på ögonbrynen, men det finns fall då gärningsmän hört av sig till utredningen och sagt sig vara siare. Så den korgen behövs.

Ett råd till kollegor som har att hantera liknande utredningar är att ta till en ordentlig avspärrning av troliga brottsplatser.
– Och se till att komplettera med skylt, band räcker inte rent juridiskt. Vid stora fall är det bra att tidigt utse en brottsplatskoordinator.

Att använda häktningspromemorior är en fördel, anser Lars Johansson. Men de ska hållas korta och man bör vara noga med att också framhålla som talar till den misstänktes fördel.
– Utnyttja möjligheten att som fu-ledare belägga advokaten och hörda med uppenbarandeförbud. Dessutom bör man använda PUG:en. Där finns massor av tips även för den som kan det mesta. Dörrknackning är också bra, trots att man ofta säger att det inte ger mycket. Sist men inte minst omge dig med kompetenta medarbetare. Denna typ av utredningsarbete löses inte genom ensamarbete.

Gärningsmannaprofilgruppen kopplades in redan efter att Lisa varit försvunnen i någon dag och gjorde bedömningen att Lisa Holm sannolikt var död och att gärningsmannen hade koppling till bygden. Närmare 1000 personer deltog i sökandet och till slut hittades hon i ett skåp i en arbetsbarack.

Enligt Lars Johansson kom användandet av en så kallad FLO att betyda mycket. Begreppet härrör från engelskan (family liason officer) – och innebär att en speciellt utsedd polis håller i samtal med ett offers anhöriga.
– Jag tror att det kommer mer och mer också i Sverige, inte minst i samband med skjutningar i gängmiljö, säger Lars Johansson.

Den morddömde ville att Högsta domstolen skulle pröva skuldfrågan, men han nekades prövningstillstånd, så livstidsdomen har nu vunnit laga kraft.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser