Annons

Annons

Skiftarbete sätter spår i år

19 maj 2016, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

De som jobbar skift behöver mer tid för att bearbeta information än personer med regelbunden dagarbetstid. Skillnaden kan kvarstå i flera år efter att man lämnat skiftyrket, skriver Upsala Nya Tidning.

De som jobbar skift behöver mer tid för att bearbeta information än personer med regelbunden dagarbetstid. Skillnaden kan kvarstå i flera år efter att man lämnat skiftyrket, skriver Upsala Nya Tidning.

Det är forskare vid Uppsala universitet och Malmö högskola som låtit 7000 personer genomgå en rad tester, däribland ett för att upptäcka störningar i den intellektuella förmågan. 1000 av testpersonerna jobbade skift eller hade nyligen gjort det. Dessa var genomsnittligt långsammare än de som inte jobbat skift alls, eller slutat för mer än fem år sedan.
-Våra resultat ger ytterligare stöd för att skiftarbetet kan störa hjärnans förmåga att snabbt söka och behandla information. Flera studier behövs dock innan vi vet om det är ett orsakssamband, säger Christian Benedict, vid Uppsala universitets institution för neurovetenskaper till Upsala Nya Tidning.

Resultaten talar enligt honom för att det tar flera år för dem som slutat att arbeta skift att återfå funktionerna som det neurologiska testet man använt mäter, något som är i linje med en tidigare fransk studie, skriver Upsala Nya Tidning.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst