Annons
Annons

Blåljuspsykiatri
här för att stanna?

14 juni 2016, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Foto: Magnus Laupa
Foto: Magnus Laupa

Utbredd psykisk ohälsa och mängder av nödrop från människor vid den yttersta gränsen. På flera håll i landet lämnar nu psykiatrin sjukhusen för att ge sig ut på vägarna.

Direkt när Mikaela Abrahamsson och Richard Wikström går på sitt pass kan det vara mycket att göra. Foto: Magnus laupa
Direkt när Mikaela Abrahamsson och Richard Wikström går på sitt pass kan det vara mycket att göra. Foto: Magnus laupa

Utbredd psykisk ohälsa och mängder av nödrop från människor vid den yttersta gränsen. På flera håll i landet lämnar nu psykiatrin sjukhusen för att ge sig ut på vägarna.

Vid en hastig anblick är det bara några bokstäver på sidan som skiljer 339-2150 från vilken ambulans som helst. Och det är just det som är meningen. Tanken bakom försöket med den psykiatriska akutbilen i Stockholm är att också den som mår själsligt dåligt ska tas hand om av sjukvården.
—Mår du psykiskt dåligt åker du polisbil. Bryter du benet åker du ambulans, beskriver Mikaela Abrahamsson strax före kvällens pass tillsammans med kollegan Richard Wijkström.

Båda är specialistsjuksköterskor i psykiatrisk vård och har arbetat tillsammans på den psykiatriska akutmottagningen i Stockholm, men nu rör de sig hemvant på ambulansstationen vid Sabbatsbergs sjukhus iklädda gröngula reflexkläder och med radioapparat i bältet.

—Klockan tre kan det bli mycket att göra direkt med ärenden som väntar, förklarar Mikaela.
Det är då de så kallade Pam-passen inleds och fram till klockan 01.00 innebär det i snitt drygt fem larm.Oftast om allvarliga suicidhot, men behovet är bredare än så visar det dryga året som gått och kan exempelvis handla om stöd till anhöriga vid självmord.
—Vi kan ”finnas till” och styra upp, förklarar Mikaela. Pam har andra vägar till de mobila teamen och kan enklare hitta lösningar utan att köra människor till psykakuten.

Till skillnad från ambulanssjukvården har Pam tillgång till journalsystemet i bilen, vilket innebär att man ofta vet till vem man är på väg, och kan historiken.

Enbart i region Stockholm genomförs nästan tio självmordsförsök varje dygn enligt statistiken och Tommy Sundstedt som är kommissarie vid Regionledningscentralen är mycket positiv till psykiatrins initiativ.
—Patrullerna är jättenöjda med den här kompetensen, säger han.
Han konstaterar att den psykiatriska akutbilen är en tillgång både för de drabbade och för kollegorna på plats. Enligt honom innebär satsningen till och med en besparing, även om statistik saknas över hur akutbilen verkligen påverkar längden på polisens uppdrag.
—Jag vill påstå att vi kan frigöra resurser i de flesta fall när den är på plats, såvida patienten inte är hotfull eller våldsam.

Fakta: PAM

Pam står för Psykiatrisk Akut Mobilitet. Enheten är i drift veckans alla dagar mellan klockan 15.00–01.00.och bemannas av två psykiatrisjuksköterskor och en ambulanssjukvårdare.

Enheten kan inte kontaktas direkt av allmänheten utan dirigeras av SOS Alarm. Polis och ambulans kan via SOS Alarm begära assistans av Pam-enheten. Projektet ägs av Länsakuten S:t Görans sjukhus/Norra psykiatrin i samarbete med Ambulanssjukvården i Storstockholm AB.

För Pamteamet, som också består av en ambulanssjukvårdare, innebär ungefär hälften av uppdragen samarbete med polisen, som ofta är före på plats.
—Ibland händer det att polisen följer med i Pam-bilen, berättar Mikaela Abrahamsson och lyfter å sin sida det stöd polisen innebär för henne och hennes kollegor.
—De kan tycka att vi är lite väl naiva, vi stegar bara in, ”hur mår du?”. Polisen har ett annat säkerhetstänk, ”sitt inte i köket där det finns vassa föremål”, ”OM du gör det, sitt du mot diskbänken”, förklarar hon och jämför med jobbet på den säkrare psykakuten.

 

 

Foto: Magnus Laupa
Foto: Magnus Laupa

Satsning som fått spridning

Förra sommaren krävde Polisförbundet en rikssatsning på psykiatriska akutbilar. Detta mot bakgrund av en medlemsundersökning som visade på frustration över hur mycket resurser handräckning tar och hur dåligt stöd personer med psykisk ohälsa får av samhället. Det är långt till en riksstandard, men faktum är att Pam-satsningen sprider sig.

I Stockholm kommer försöket att förlängas och inom psykiatrin hoppas man på utökad tjänstgöringstid samt ytterligare en bil.

I Göteborg startade ett projekt i höstas, där psykiatrin under en del av dygnet medverkar i sjukvårdens så kallade bedömningsbil. Tanken är att hela Västra Götalandsregionen ska omfattas på sikt.

I Skåne är någon form av psykiatriambulans under planering för start senare i år och i Blekinge inleds en satsning där ambulansen ska hämta upp personal med psykiatrikompetens vid den här typen av larm, förklarar Karin Månsson som är chef för den psykiatriska akutverksamheten där.
—Det ligger i tiden att möta patienten utanför sjukhusets väggar. Det blir tryggare!

Får man tolka Polisförbundets undersökning är det en välkommen satsning, hos fler än patienterna.

Johan Wangström
frilansjournalist

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
X
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst