Annons
Annons

Brittisk sexmördare först att fällas

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Alec Jeffreys i labbet vid Leicesters universitet.
Alec Jeffreys i labbet vid Leicesters universitet.

I höst är det 30 år sedan dna användes för första gången i en brottsutredning. Den revolutionerande metoden gjorde att polisen i brittiska Leicestershire kunde sätta p för en sexmördare.

Alec Jeffreys i labbet vid Leicesters universitet.
Alec Jeffreys i labbet vid Leicesters universitet.

I höst är det 30 år sedan dna användes för första gången i en brottsutredning. Den revolutionerande metoden gjorde att polisen i brittiska Leicestershire kunde sätta p för en sexmördare.

I augusti 1986 hittades 15-åriga Dawn Ashworth våldtagen och mördad i byn Enderby utanför Leicester (ungefär mitt i England).  Det här var det andra liknande mordet på bara tre år och polisen misstänkte att det var samma gärningsman.

Polisen grep snabbt en misstänkt, 17-årige Richard Buckland. Under förhör erkände han det senare mordet men hävdade envist att han inte hade något med det första mordet att göra.

Den ansvarige mordutredaren, polisintendent David Baker, hade läst om den nya dna-profileringsmetoden och tog kontakt med universitet.

Under hösten 1986 analyserade Alec Jeffreys alla prover från mordutredningen. Dna-proverna visade att båda våldtäkterna utförts av samma man. De visade också att den mannen inte var den misstänkte Buckland. Det här blev alltså första gången som dna användes för att fria en misstänkt.

I januari 1987 skapade polisen i Leicestershire ännu mer dna-historia när man beslutade sig för att göra en masstestning. Alla män i åldrarna 17 och 34 i de tre grannbyarna Enderby, Narborough och Littlethorpe kallades till dna-tester.

Efter sex månader hade man testat mer än 4 000 personer utan några träffar och den nya dna-metoden hade kunnat sluta med ett fiasko. Men i augusti 1987 fick polisen ett genombrott. En servitris vid en lokal pub hade hört en gäst skryta om att han gjort dna-testet åt en kamrat, Colin Pitchfork, för 200 pund.

Den tidigare sexbrottsdömde Pitchfork greps den 19 september 1987 och erkände båda morden i förhör.  I januari 1988 blev han den förste i världen som dömdes för mord med hjälp av dna-profilering.

Fotnot: Boken ”The blooding” av Joseph Wambaugh och tv-serien ”Code of a killer” från 2015 handlar om dessa mord.

 

Forskade om sjukdomar

Dna-profileringen skapades i mitten av 1980-talet – av en ren slump.

Forskaren Alec Jeffreys vid universitetet i brittiska Leicester studerade egentligen hur ärftliga sjukdomar som cystisk fibros kan spåras i dna.

I september 1984 experimenterade han med dna och röntgenfilm. Han fick inte alls de resultat han ville ha utan fick bara en märklig samling streck och punkter.
– Min första reaktion var ”herre gud vilken röra”, men när jag tittade lite närmare så ramlade poletten ner, säger sir Alec Jeffreys till tidningen The Guardian.
– Jag förstod att vi hade upptäckt genetiska fingeravtryck.

Redan samma dag började han ta fram metoder för att kunna använda dna till identifiering av personer. Bara två år efter upptäckten användes genetikerns dna-profilering i mordutredningen som beskrivs härintill.

Mikael Jägerbrand
frilansjournalist

 

Källor: BBC, Bristol Post, Chanel4.com, Exploreforensics.co.uk, Express.co.uk, The Guardian, Guinness rekordbok, Leicestermercury.co.uk, The Mirror, PBS, University of Leicester, Wikipedia

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser