Annons
Annons

Skadorna jämförbara med mord

7 september 2016, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
uzbek1
Foto: Marcus Ericsson/TT

Livstids fängelse för försök till mord i ett rättsfall där offret är en känd regimkritiker. Imamdådet i Strömsund har sedan 2012 präglat jobbet för Jämtlandspoliserna Anders Jämteby och Ulf Berg.

Foto: Marcus Ericsson/TT
Foto: Marcus Ericsson/TT

Livstids fängelse för försök till mord i ett rättsfall där offret är en känd regimkritiker. Imamdådet i Strömsund har sedan 2012 präglat jobbet för Jämtlandspoliserna Anders Jämteby och Ulf Berg.

Anders Jämteby
Anders Jämteby

– Det är klart att det känns speciellt att utreda ett så ovanligt fall, säger Anders Jämteby.

– Länge såg det mörkt ut att ens få gärningsmannen till domstol och därför är det desto mer glädjande med en så tydlig markering från hovrätten att det är möjligt med en livstidspåföljd för mordförsök i ett undantagsfall som detta.

När vi träffas i ett somrigt Östersund är det inte mycket som påminner om de hektiska vinterdagarna i slutet av februari 2012.
Anders Jämteby var på brottsplatsen i Strömsund, ett litet samhälle med drygt 3000 invånare i norra Jämtland, samma dag som attentatet.

Regimkritikern och imamen Obid Nazarov, som flytt till Sverige från Uzbekistan, hade skjutits i huvudet från nära håll.  Han överlevde men med svåra hjärnskador och har inte kunnat höras i utredningen.

Ulf Berg
Ulf Berg

–Vittnesuppgifter ledde tidigt mot en uzbekisk man som besökt Strömsund flera gånger. Han hade bland annat hyrt ett rum där och lämnat spår efter sig. När vi fick resultatet från tömningen av mobilmaster stod det rätt klart att utländska krafter låg bakom mordförsöket. En mängd telefonsamtal gick till ryska och uzbekiska telefonnummer som blev intressanta i utredningen, säger Ulf Berg.

Ett uzbekiskt par som bodde i Sydsverige blev misstänkta för medhjälp och åtalades de också. Men de friades i domstol vintern 2013 med domskäl om att det inte kunde fastställas att de känt till attentatsplanerna.

I det läget såg det mörkt ut att få någon lagförd för brottet. Den misstänkte gärningsmannen var efterlyst och antogs befinns sig någonstans i forna öststaterna.

Men i början av 2015 greps mannen, en 38-årig medborgare från Uzbekistan, av rysk polis och utlämnades under hösten.
– I det läget var det viktigt att vi hade en komplett utredning där vi kunnat följa mannens rörelsemönster i Sverige. Att vi samlade in mycket övervakningsfilmer även från Östersund gjorde att vi kunde visa att han köpt en ryggsäck av samma sort som den med ett vapen som lämnades nära brottsplatsen, säger Anders Jämteby.

Även dna-bevis knöt mannen till hans boende i Strömsund och ryggsäcken. Att utredningen var så heltäckande att den kunde avfärda gärningsmannens version var viktigt.
–Vi kunde exempelvis visa att han färdats ensam i hyrbilen och att han därmed inte kunde skylla på någon alternativ gärningsman, säger Ulf Berg.

Anders Jämteby säger att det kändes speciellt under förra året när åklagaren Krister Petersson summerade utredningen med att han tänkte driva en livstidspåföljd, vilket är extremt ovanligt att domstolen dömer ut när det gäller mordförsök.

I tingsrätten blev domen 18 års fängelse, men det ändrades sedan i hovrätten som dömer 38-åringen till livstids fängelse. Hovrättens resonemang bygger på att Nazarov fick så svåra skador att det straffrättsligt ska jämföras med ett mord.
Domstolen pekar också på några försvårande omständigheter som motiverar ett livstidsstraff: att det funnits en långsiktig planering, att offret var försvarslöst och att det rört sig om ett beställningsdåd.

Hovrätten pekar dock inte ut den uzbekiska staten direkt som beställare, vilket åklagaren gjorde under rättegången.
–Det är klart att vi är nöjda med att det inte bara anses klarlagt att han varit gärningsman, utan att utredningen kunnat visa det varit så planlagt. Samarbetet med Internationella åklagarkammaren har fungerat riktigt bra i det här fallet med en åklagare som varit aktiv och lett förundersökningen med ett driv som underlättat vårt arbete, säger Ulf Berg.

Fredrik Mårtensson
frilansjournalist

 

DETTA HAR HÄNT:

22 februari 2012: Regimkritikern Obid Nazarov, som flytt från Uzbekistan, skjuts i huvudet i Strömsund i norra Jämtland. Han överlever med svåra hjärnskador.

Vintern 2013: Tingsrätt och hovrätt friar ett uzbekiskt par, bosatta i Sydsverige, från medhjälp till mordförsök.

Augusti 2015: En internationellt efterlyst uzbekisk medborgare, 38 år gammal, utlämnas från Ryssland.

December 2015: 38-åringen döms av Östersunds tingsrätt till 18 års fängelse.

Våren 2016: Hovrätten för nedre Norrland skärper straffet till livstids fängelse och domen fastställs när HD nekar prövningstillstånd.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst