Annons
Annons

Lugnt i Lund vid Franciskus stund

8 december 2016, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Foto: Joi Grinde
Foto: Joi Grinde

Den 31 augusti landade påve Franciskus på Malmö airport där han välkomnades av Stefan Löfven.

Sedan spenderade han några timmar i ett småregnigt Lund – där Polistidningen tillsammans med påvens tillresta trosfränder, studenter, spexare och vanliga Lundabor försökte komma nära mannen som nischat en alldeles egen del av världens samlade stjärnstatus. Följande dag lämnade han landet efter att bland annat ha träffat kungaparet och hållit en katolsk mässa i Malmö. Besöket behandlades som en särskild händelse. Polisregion Syd ansvarade för huvuddelen av bemanningen, men tog bland annat hjälp av polisflyget och Stockholmspolisen som har stor erfarenhet av eskortkörning.

 

Hur tycker du att påvekommenderingen fungerat?

Jasmine, utredare i Lund
Jasmine, utredare i Lund

– Visst är det den största kommenderingen som jag har varit med om, den mest historiska, med en enorm komplexitet. Samtidigt kan jag inte låta bli att jämföra med Lundakarnevalen 2014. Även om det inte är samma sak så var det ju mycket mer folk och naturligtvis stökigare, besökarna i dag är ju av det ganska lugna slaget. Sammanfattningsvis tycker jag att allting har gått väldigt smidigt, det är tydligt att man satsat extra och inte lämnat något till slumpen.

 

Mats, polis i Kävlinge
Mats, polis i Kävlinge

– Faktum är att detta är min första kommendering någonsin, så jag har inte något att jämföra med, men än så länge har det flutit på bra. För min egen del är det ju lite roligt att debuten blev i ett så uppmärksammat sammanhang. Spontant får jag säga att jag tycker att det är mycket färre besökare än jag trodde att det skulle bli. Som du märker är det väldigt lugnt fortfarande, men det kan ju ändras snabbt.

 

Johan, jourhavande förundersökningsledare i Ystad
Johan, jourhavande förundersökningsledare i Ystad

– Jag har varit med om åtskilliga stora kommenderingar och varit en del av SPT-konceptet sedan 2005. Jämfört med mycket annat är det väldigt lugnt här och inte alls så mycket folk som vi trodde skulle komma. ESF 2008 och tumultet kring Davis Cup matchen i tennis året efter var ju av en helt annan dimension. Påven är ju kontroversiell i en del kretsar, men motdemonstrationer och manifestationer hålls ändå till ett minimum i dag.

 

Ulf, gruppbefäl, Sydöstra Götaland
Ulf, gruppbefäl, Sydöstra Götaland

– Det har gått mycket bra, och varit en ganska udda tillställning. Då Obama var i Stockholm för några år sedan var det betydligt mera nerv. Påven är väl också politisk på sitt sätt men vi har inte sett mycket av demonstrationer, bara något mindre som hade med aborter att göra. Sammanfattningsvis handlar ju utfallet mycket om vilka människor som kommer till ett arrangemang. De som åker långt för att få en skymt av påven är ju lugna och nyktra.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst