Poliskris och strejkhot
– ett år att minnas

Lena Nitz.
Lena Nitz

Ordförande Polisförbundet

Katharina
Katharina von Sydow

Ordförande Polisförbundet

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

2016 går mot sitt slut. Det har varit ett år som sent ska glömmas. Som poliser är vi vana att vara i hetluften, men det här året har varit exceptionellt. Både för polisen som myndighet och för oss som är fackliga.

Läget har varit oerhört tufft för poliskåren. Organisationen har på samma gång befunnit sig mitt i en stökig reform och varit utsatt för hårda yttre påfrestningar. Redan tidigt under året krävde Polisförbundet en kriskommission för att identifiera vilka åtgärder som skulle prioriteras, vilka resurser som krävdes samt hur dessa åtgärder skulle finansieras. Sedan dess har resursbristen inom polisen dock successivt blivit ännu värre.

Lena Nitz, Polisförbundets ordförande
Lena Nitz, Polisförbundets ordförande

”Polisledningen har ett blytungt ansvar att dammsuga budgeten för att leverera i lönefrågan i pågående förhandlingar.”

Regering och polisledning har dock hela tiden värjt sig mot Polisförbundets hårda kritik. De kallade till exempel kriskommission för larv, som jag minns det. Men under året har allt fler, både politiker i opposition, ledarskribenter och andra, stämt in i det som vi från fackligt håll sagt hela tiden:
Läget för polisen är oerhört allvarligt. Det är korrekt att tala om en kris.

Ju fler som stämt in, desto svårare har inrikesminister Anders Ygeman och rikspolischef Dan Eliasson dock fått att slå ifrån sig kritiken. I september tog Dan Eliasson fram ett åtgärdsprogram där en av punkterna var bättre samarbete med facket. Inrikesminister Ygeman ställde tydliga krav på bättre utredningsresultat till årsskiftet. Annars, var det tydliga budskapet, hänger rikspolischefen löst.

Även Polisförbundet har krävt en vändning av situationen under året. Vi har under hösten sett tydliga trevare från arbetsgivarhåll där man försöker hitta gemensamma lösningar, men tiden börjar bli knapp. När jag skriver detta har DN just toppat sin webbupplaga med en nyhet om historiskt usla utredningsresultat för polisen.

Samtidigt som organisationen har gnisslat ordentligt under omorganisationens tumskruvar förberedde Polisförbundet sin organisation för konflikt. Vi behövde aldrig verkställa strejkhotet, utan fick till ett centralt avtal med nya och bättre förutsättningar för höjda polislöner och ökat regionalt inflytande.
Men det var bara första ronden. Att uppvärdera polisyrket och se till att poliser får rimliga löner för det svåra och komplexa arbete som de utför är helt avgörande i att vända poliskrisen. Polisledningen har ett blytungt ansvar att dammsuga budgeten för att leverera i lönefrågan i pågående förhandlingar. Och det kommer inte att räcka. Politikerna måste också öronmärka pengar i en särskild polislönesatsning.

Även svåra situationer går att lösa. Vi vill fortfarande i en partsgemensam grupp se över och prioritera åtgärder och resurser. Mitt budskap till polisledning och regering är: Våga se problemen i ögonen nu, så kan vi gemensamt lösa dem och ta oss vidare.

Att sammanfatta 2016 kan verka dystert. Men vi måste komma ihåg att vi från fackligt håll också åstadkommit mycket positivt. Vi har, utöver det centrala avtalet, en överenskommelse med rikspolischefen om att uppvärdera polisyrket. Detta mycket mot bakgrund av att vi fått upp polisfrågan på den politiska dagordningen. Med det i ryggen ska vi fortsätta vårt arbete mot ett förhoppningsvis ljusare 2017.

God jul och gott nytt år. Jag vill tacka alla poliser för fantastiska insatser under året och inte minst alla förtroendevalda som kämpat i hård motvind. Jag hoppas att ni kan få tid att umgås med nära och kära under helgerna och samla krafter för det nya året.
Det kommer att behövas.
Lena Nitz,
ordförande Polisförbundet

Ämnen i artikeln

Detta är en ledare. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst