Annons
Annons

En politisk satsning
på polislöner är avgörande

Lena Nitz.
Lena Nitz

Ordförande Polisförbundet

Katharina
Katharina von Sydow

Ordförande Polisförbundet

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Ledare i Polistidningen nummer 1 2017,
som når brevlådorna runt den 9:e februari.

Skriven för Polistidningen nummer 1 2017,
som når brevlådorna runt den 9:e februari.

Polisens kris och polisernas utsatta arbetssituation och låga löner har engagerat långt utanför den egna kåren. När detta skrivs är löneförhandlingarna just inne i ett avslutande skede. När du har tidningen i din hand vet vi hur förhandlingarna har gått, men när jag skriver detta är det fortfarande inte klart.

Redan nu vet jag dock att pengarna i myndighetens budget inte räcker för att uppvärdera polisyrket. Även om rikspolischefen dammsuger sin budget kommer det att saknas pengar till ett riktigt lönelyft. Därför driver Polisförbundet samtidigt ett allt mer intensifierat påverkansarbete gentemot regeringen för att de ska ta ansvar och använda statsbudgeten till nödvändiga resurstillskott.

Lena Nitz, Polisförbundets ordförande

”Frustrationen och ilskan över hur lågt polisarbete värderas är med all rätt enorm.”

Frustrationen och ilskan över hur lågt polisarbete värderas är med all rätt enorm i poliskåren. Det är en ilska och frustration som jag känner oerhört starkt. Polisförbundet har krävt att inrikesminister Anders Ygeman tillkallar en nationell samling för att uppvärdera polisyrket. Det är något som inrikesministern har välkomnat. Jag vill dock understryka att vi måste komma igång snabbt och se resultat redan i vårbudgeten. Annars medverkar regeringen till att allt färre vill bli poliser. För polisbristen är något som med all rätt oroar även politiken på hög nivå. I en partiledardebatt i SVT nyligen debatterade statsminister Stefan Löfven polisfrågan med Moderaternas Anna Kinberg Batra. Vikten av fler poliser var båda eniga om.

Polisförbundet har hela tiden sagt att det är positivt med nya platser på polisutbildningen, men som det är nu lyckas man inte fylla dem. Och det man måste fokusera på i första hand är att inte förlora fler och att rekrytera tillbaka de som slutat. Där är en politisk satsning på högre polislöner helt avgörande. Tålamodet är mer än slut i poliskåren. Det krävs väldigt tydliga signaler från regeringens håll. För högre polislöner är inte bara något som rör poliserna själva. Det handlar till syvende och sist om att garantera ett tryggare samhälle. Där finns inga genvägar. Förbättrade resultat kan bara nås av dem som arbetar i professionen. Att förbättra villkoren, statusen och förutsättningarna för polisen är det enda som kan vända utvecklingen. Bara då kan polisyrket bli ett givet yrkesval för fler och de duktigaste och mest erfarna poliserna förmås vara kvar och utvecklas i yrket under längre tid.

Det är grunden för Polisförbundets krav på nationell samling. Inom ramen för detta vill vi arbeta fram hur polisyrket ska uppvärderas med bland annat ökade karriärvägar, utvecklat chefsstöd och satsning på forskning och utveckling.   Vad än revisionen ger kan vi vara säkra på att vi har en bra bit kvar. Men vi har också nått några steg på vägen med systembygget för att uppvärdera svensk polis. Rätt förutsättningar för poliserna själva är absolut nödvändigt för att medborgarnas tilltro till polisen ska öka.

Lena Nitz
Ordförande Polisförbundet

Ämnen i artikeln

Detta är en ledare. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst