Annons
Annons

Lena Nitz om sprängdådet:
”Ett angrepp på demokratin”

6 februari 2017, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

En personbil parkerad i Täby norr om Stockholm exploderade vid midnatt natten till måndagen, rapporterar bland andra Sveriges Radio P4 Uppland.

Bilen visade sig tillhöra en chef inom Uppsalapolisen. Ingen kom till skada fysiskt vid explosionen, men polischefen med familj har tagits om hand. En förundersökning avseende allmänfarlig ödeläggelse är inledd och dörrknackning i området har genomförts.

Mats Eriksson, presstalesperson vid Stockholmspolisen, uppger enligt SVT att han inte känner till om det finns någon hotbild mot polischefen eller dennes familj.

– Det är allvarligt när en polis blir utsatt för den här typen av hot. Det här är initiala uppgifter och om man utreder på andra saker i nuläget kan jag inte svara på, men det är ett allvarligt hot som vi tar på allvar, säger Mats Eriksson till SVT.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz har skrivit ett blogginlägg om attentatet:
”Det är ytterst allvarligt när hot och våld riktas mot polisen. Det är ett hot mot den enskilde personen och i förlängningen också ett angrepp mot demokratin. /…/ Jag ska träffa rikspolischef Dan Eliasson idag och ta upp hur de tänker agera för att säkerställa tryggheten för våra poliser.”

Emma Cronberg, nationellt huvudskyddsombud för polisen, säger till Aftonbladet att det som hänt är fruktansvärt, men inte förvånande.
-Det beror på samhällsutvecklingen och den allt otryggare arbetsmiljön för poliser. Jag är starkt bekymrad och oroad om inte trenden vänds.

Rikspolischef Dan Eliasson uppger i ett pressmeddelande att varje gång svensk polis utsätts för hot eller angrepp  är ett för mycket.

-Alla ansträngningar görs för att skydda våra medarbetare och se till att de skyldiga lagförs. Ingen ska tveka om polisens avsikter i detta hänseende.

Inrikesminister Anders Ygeman skriver på Twitter:
”Samhällets reaktion måste vara hård och entydig mot de som ger sig på poliser. Skärpta påföljder och skärpt rättsligt skydd krävs.”

Statsminister Stefan Löfven säger till Aftonbladet:
”Det är fruktansvärt. Först känner jag naturligtvis empati med personen i fråga och dennes familj. Det är en hemsk händelse. Sedan måste vi vara väldigt tydliga i hårdheten mot brottsligheten.”

Även Beatrice Ask (M), ordförande i justitieutskottet,  har twittrat apropå attacken: ”Hot och angrepp på polisanställda och deras familjer är ett angrepp mot oss alla! Allt stöd till dem. Förövarna ska gripas och lagföras.”

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst