Annons
Annons

”Jag har aldrig
haft det så bra”

10 februari 2017, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Birgitta Viklund

Veteranerna rycker in när polisbristen är akut. I Sundsvall, som var först i landet, jobbar fyra före detta poliser som civila utredare.

Veteranerna rycker in när polisbristen är akut. I Sundsvall, som var först i landet, jobbar fyra före detta poliser som civila utredare.

Birgitta Viklund, 70, hade varit pensionär i tre år då hon erbjöds att komma tillbaka till polisen, som civil. I januari 2016 började hon arbeta fyra heldagar i veckan som utredare, i april gick hon på semester och sedan oktober förra året utreder hon blandade brott tre dagar i veckan.

Birgitta Viklund

– Jag har aldrig haft det så bra. Tankarna på att inte fylla dagarna med något vettigt kan jag glömma, säger hon och fortsätter:

– Dessutom känner jag att jag tillför energi. När jag kom tillbaka förvånades jag över stämningen, hur pressade kollegorna var.

Hon framhåller att villkoren är bra. Lönen är runt 200 kronor i timmen, hon arbetar när och hur mycket hon vill och är passiv medlem i Polisförbundet. Samtidigt upplever hon det som ett stort hinder att hon inte längre är polis med tillhörande befogenheter och tjänstevapen.

– Jag kan inte åka hem till en målsägare, jag kan inte göra husrannsakan. Faktum är att det är först nu, då jag själv är civilanställd, som jag ser hur stora problemen är.

Av de 30 utredarna i Sundsvall är sju civila och av dem är fyra pensionerade poliser. Birgitta Viklund är övertygad om att flera av dem fortfarande hade varit poliser om arbetsgivaren mildrat kravet på heltid för poliser som vill fortsätta efter 65 års ålder.

– Absolut, jag själv hör till dem och jag pratar med andra i samma situation som också tycker så.

Carina Ytterström, ordförande Polisförbundet Västernorrland, tycker också att det är synd att Polismyndigheten inte låter folk gå ner i tid efter 65. Men lösningen med timanställda pensionärer tilltalar henne mycket.

– En bra variant när vi har poliskris. Det handlar om personer med kanske 40 års erfarenhet som går för fullt från dag ett. De får bra villkor och det är bara att gratulera, de är eftertraktade.

Däremot tycker hon att det är synd att alla år av erfarenhet inte automatiskt tas till vara då en polis går i pension.

– Sista året kunde en blivande pensionär föra vidare all kunskap som mentor åt yngre.

Birgitta Viklund håller med. Det är nu hon har tid och kraft att lära upp andra. Men hur länge hon fortsätter som timanställd behåller hon för sig själv.

–Många frågar men mitt svar är alltid att jag fortsätter månad till månad. 

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst