Annons
Annons

Rum för rannsakan och hopp

2 februari 2017, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Foto: Emma Eneström

Hjärtslag i mörkret, fotsteg i gruset och någon som skriker att du är en ”äcklig hora”. Väljer du att gå in i Polismuseets hatbrottsutställning Vi & dom genom den högra korridoren får du känna på hur det är att vara utsatt. (Uppdaterad 3/2)

Utställningen Vi & dom öppnar den fjärde februari.                 Foto: Emma Eneström

Hjärtslag i mörkret, fotsteg i gruset och någon som skriker att du är en ”äcklig hora”. Väljer du att gå in i Polismuseets hatbrottsutställning genom den högra korridoren får du känna på hur det är att vara utsatt.

Väljer du den vänstra vägen in i utställningen hamnar du i vittneskorridoren. En tv-skärm visar ett överfall och röster i luften och klotter på väggen uppmanar till självrannsakan. Ingriper du?

-Vittneskorridoren är den som berör mig mest. Det grundar sig i att det är där allt börjar, där medborgaren får syn på sin egen moraliska kompass, säger Daniel Godman som är chef för Stockholmspolisens demokrati- och hatbrottsgrupp.
Han har varit inblandad i utformningen av utställningen som representant för polisen och menar att bra vittnesmål är helt avgörande för polisens arbete med just hatbrott. Han nämner också vikten av att bygga förtroende mellan polisen och utsatta grupper.
– Utan det kommer vi inte att nå framgång.

Utställningen, vänder sig främst till skolungdomar, ger många tillfällen till självrannsakan och till att sätta sig själv i relation till begreppet hatbrott. Den ställer frågor om man har varit utsatt, har sett det hända eller kanske till och med bidragit själv. En cirka två meter hög trestegsraket är placerad mitt i ett av utställningens rum. Pedagogiskt illustrerar den hur vardagsrasism hänger ihop med fördomsbrott som i sin tur bereder väg för hatbrott och terrorism.

Mot slutet av utställningen finns en avskild del som handlar om händelserna på grundskolan Kronan i Trollhättan hösten 2015. Kondoleansböcker, en intervju med skolans rektor om händelserna och ett av de många larmsamtal som kom in. Möjligheten att sitta ned, vänd in mot väggen, kommer väl till pass när man hör en anställd på skolan försöka lugna gråtande barn samtidigt som hon uppmanas av larmoperatören att barrikadera dörren.

Sist av allt får besökaren möta människor som jobbar eller har jobbat mot hatbrott på olika sätt. En av dem som lyfts fram och vars gärning illustreras av en bukett tygblommor är Naser Yazdanpanah, en man som överlevt en attack från Peter Mangs. På rättegången hade han med sig blommor till förövaren. ”Han har valt att hata. Men om jag väljer att hata och vilja se honom död, vad är det då för skillnad mellan honom och mig?”

Utställningen VI & DOM öppnar för allmänheten den fjärde februari.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst