Annons

Annons

Vad hände sen?:
Sampatrulleringen i vargskog ligger nere

9 februari 2017, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

De var ett radarpar när det kom till att hålla koll på vem som rörde sig i reviren. Tillsammans hittade de förgiftade åtlar, otillåtna kameror och jägare på fel plats vid fel tillfälle.

De var ett radarpar när det kom till att hålla koll på vem som rörde sig i reviren. Tillsammans hittade de förgiftade åtlar, otillåtna kameror och jägare på fel plats vid fel tillfälle.

När Polistidningen besökte Dalarna för två år sedan talade länsstyrelsens naturbevakare Mats Hallin lyriskt om vargens vackra sång. Polisen, jägaren och hundägaren Roger Svensson rös vid samma tanke. De var dock rörande överens om att lagen skulle upprätthållas, även i jaktbrottsfrågan.
Dessutom trivdes de tillsammans och lyckades med att, under de långa dagarna på väg och i skog, på ett respektfullt sätt diskutera vargens vara eller icke vara.

Under våren 2016 började Roger Svensson på den långa utbildningen till förundersökningsledare. Nu jobbar han med fu-ledning för hela Dalarna. De som ersatte honom i den roll han hade då gentemot Länsstyrelsen, är civila.
– Jag och Mats håller kontakten och jag försöker stötta, men någon sampatrullering finns inte längre.
Som FU-ledare tar Roger Svensson däremot initialt på sig just jaktbrotten. På grund av intressekonflikt, är de inte populära att handskas med i Dalarna. Men Roger Svensson är trygg i rollen som både jägare och polis.
Roger Svensson hoppas att han framöver kommer att kunna stötta Mats Hallin mer. När vi pratas vid har naturbevakaren precis fått en jägare fälld i hovrätten för en otillåten åtelkamera, trots att tingsrätten friade.
Problemen med att samarbeta polis och länsstyrelse ligger enligt Roger Svensson inte bara hos polisen.
– Jag kunde önska att cheferna på Länsstyrelsen vore bättre på att säga till i tid när de vill ha hjälp.
Roger Svensson har försökt att få Mats Hallin att söka sig till polisen som utredare.
– Men han vill fortsätta vara ute i naturen. Jag vore den första att rekommendera honom om han söker sig hit, säger han.

Läs reportaget ”Vem rör sig i reviret?” från 2015 här.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst