Annons

Annons

Många droppar urholkar stenen

Lena Nitz.
Lena Nitz

Ordförande Polisförbundet

Katharina
Katharina von Sydow

Ordförande Polisförbundet

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Det skulle ha varit en ledig söndag. Kanske den sista lediga, riktigt vackra sensommardagen. En sådan där dag då man vill vara ute och samla på solens ljus och värme för att ta sig igenom hela den långa, mörka årstiden som ligger framför oss.

Men jag kom knappt utanför dörren. Jag blev sittande inomhus och pratade i telefon större delen av dagen. Många journalister ville veta vad jag som Polisförbundets ordförande ansåg om regeringens aviserade budgetsatsning på polisen.

”På stödet från de folkvalda i regeringen har poliserna fått vänta alldeles för länge.”

Statsminister Stefan Löfven och inrikes- och justitieminister Morgan Johansson hade på förmiddagen meddelat att anslaget till Polismyndigheten ska höjas med två miljarder nästa år.

Mitt budskap under dagen var: ”Äntligen ett rejält och absolut nödvändigt tillskott.” Det tycker jag att det är. Pengarna behövs verkligen.

Löfven sa också på pressträffen att ”de polisanställda ska känna hela samhällets stöd och uppskattning”. Stöd och uppskattning får poliser ofta från medborgare på gator och torg. Även från oppositionspolitiker, ledarskribenter och andra opinionsbildare under senare år. På stödet från de folkvalda i regeringen har poliserna fått vänta alldeles för länge.

Därför kände jag en viss lättnad när statsministern och hans regering – inte en sekund för tidigt – visade att de tar den ohållbara situation som polisen befinner sig i på allvar.

Betyder det att jag nu tror att det är lugnt och att allt kommer att ordna sig för polisen? Nej, det betyder det absolut inte. Men regeringens aviserade pengar har ett viktigt signalvärde ihop med det faktum att man ger Polismyndigheten i uppdrag att bli en mer attraktiv arbetsgivare, i samarbete med de fackliga organisationerna.

Men det är många pusselbitar som ska på plats innan vi kommer att se ett verkligt resultat. Budgeten, som ska förhandlas, visar en politisk viljeinriktning för 2018. Nu återstår att se vad Polismyndigheten i praktiken gör åt situationen. En satsning måste ge konkreta resultat redan nästa år – i förändrade och förbättrade villkor och högre polislöner.

Den lättnad jag kände vid regeringens besked om mer pengar övergick på kvällen i beslutsamhet. Även om det inte blev så mycket augustisol har jag fått kraft att orka med vintern och hösten. Vi har tagit ett steg framåt. Det tar ibland tid för droppen att urholka stenen. Men till slut, droppe för droppe, så går det.

Lena Nitz,
ordförande Polisförbundet

Ämnen i artikeln

Detta är en ledare. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst