Annons
Annons

Nytt år, nya löften …

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Så är det dags igen. Ett nytt år som för med sig en känsla av nystart och förändring. Aldrig är det så många människor på gymmen som nu och det är nu vi börjar med nya dieter och bestämmer oss för att ändra våra liv till det bättre. Min tanke var att minska på sockerintaget så jag började med att äta upp all glass jag hade i frysen, för det kändes väldigt onödigt att slänga en Ben & Jerrys som var halvfull. Träningen tänkte jag också ta tag i också, precis som alla andra, men sen kände jag efter ordentligt och insåg att jag nog är lite förkyld ändå. Det börjar bra som ni hör.

Rent arbetsmässigt så har jag bytt tjänst från RLC och gått över till ren dagtid som administratör på lokalpolisområdesnivå, vilket för mig innebär en omställning efter nio år med mestadels nätter. Ett riktigt nyårslöfte är att sluta svära dödsosande eder när väckarklockan ringer på morgonen, mest för att få en mer positiv start på dagen.

Det är alltid lättare att komma på löften åt andra så därför har jag en del saker som jag skulle vilja att Polisen lovade:
Att kraven höjs istället för sänks när det saknas personal. Det gäller oavsett om det handlar om intagningen till polisutbildningen eller till interna utbildningar. Det finns något att sträva efter om en uppgift är en utmaning och vi blir bättre och anstränger oss mer när det finns ett krav på prestation istället för att saker kommer gratis.

Jag förstår att saker tar tid och att man inte vänder ett gigantiskt myndighetsskepp på några månader, men nu måste organisationen komma ikapp med allt det som fortfarande hänger lite löst. Som till exempel behörigheter som inte går att få utan att först gå en utbildning, men utbildningen finns inte riktigt än så därför kan behörigheten inte ges trots att den är viktigt och i vissa fall till och med ett måste för att kunna utföra en uppgift. Det är bra att ha köpt in stolen innan man sätter någon på den, så att säga.

Kompetens, oavsett om den finns hos en civil eller en polis, bör tas om hand. Speciellt nu när så många söker tjänster utanför Polisen just för att det är så svårt att vara något annat än en del av den stora mörkblå massan hos oss. Den individuella lönen är knappast speciellt individuell alls och skillnaden mellan en hög- och en lågpresterande är minimal. Det är för mycket ”Du kan inte” och för lite ”Du kan, det behöver vi fånga upp!

Det ska inte vara så att utrustningsnivån hänger på var i landet man arbetar när det är en myndighet. Det är till exempel inte rimligt att du som färdig polis får vänta på din tjänstetelefon medan aspiranterna i kullen efter räknas som prioriterade och får ut den redan första veckan. Det känns helt enkelt inkonsekvent och lite godtyckligt när förutsättningarna ändras från termin till termin.

I enkäten om Polisens framtid svarade jag att jag vill att Polisen år 2024 ska vara ”välutbildad, välbemannad och välutrustad”. Jag sticker ut hakan och lägger det som förslag på nya värdegrundsord. Kan det vara värt ett par biobiljetter till det nya året kanske?

Victoria Dunros
Lokalpolisområde Göteborg City

Ämnen i artikeln

Detta är en krönika. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst