Polistidningen nr 1 delas ut runt 9 februari. Numret efter når brevlådorna 13 april. Komplett ugivningsplan finns här.
 
 
 

Lenas ledare

Nu gör vi lönefrågan
till en valfråga

Lena Nitz, ordförande

 
 
 
 

Arkiv

”Jag har röstat på Fi
så länge det har gått”

Publicerad 2018-02-02

Aktuellt Tre frågor till Gunno Gunnmo, 73 år, som står på nionde plats på Feministiskt initiativs föreslagna riksdagslista.

Gunno Gunnmo Foto: Tomas Ohlsson

Varför Fi?
-För att Fi har ett uttalat människorättsperspektiv och är en motkraft till den samhällsdebatt som nu pågår om hårdare tag. Fi skulle till exempel aldrig få idén att sätta in militär i förorten. Fi har dessutom ett feministiskt perspektiv, och jag kan efter drygt 50 år på arbetsmarknaden, då det pratats om lika lön för lika arbete och jämställdhet, konstatera att man ändå inte genomdrivit det. Och den frågan är politisk.

Om Fi får inflytande i svensk politik – hur kommer det enligt dig att påverka Polisen?
-Fi:s rättspolitik går ut på att följderna av kriminalitet är polisiära frågor, men orsaken till kriminaliteten är social. Om Fi haft inflytande när man planerade omorganisationen så hade man inte bara gjort om organisationen utan även tagit tag i frågan om uppdraget, ansvarsfördelningen mellan olika samhällsfunktioner. Vad ska polisen göra?

Hur länge har du varit engagerad i Fi?
-Det beror lite på vad man menar med engagerad. Jag har stöttat den här politiken under lång tid. Jag har röstat på Fi så länge det har gått, och jag bestämde mig för att bli aktiv i partiet för knappt ett år sedan.

Gunno Gunnmo är ordförande för Polisförbundets etikgrupp. 1983-1995 var han ordförande för Polisförbundet, sedan blev han länspolismästare i Stockholm till 2003, då han fick sparken.