ANNONS:

 
 
 
Polistidningen nr 1/2019 kommer runt 8 februari.
Fullständig utgivningsplan finns här.
 
 

Ordförandeord

Dags för en blocköver-
skridande polispolitik
Lena Nitz, ordförande
 
 
 
 
 

Arkiv

Poliskontor beskjutet

Publicerad 2018-02-28

Aktuellt Natten till måndagen sköt någon mot Polisens lokaler i Ronna, en av stadsdelarna som ingår i Stockholmspolisens satsning initiativ Mareld.

Polisens lokaler ligger på gatuplan i ett flerfamiljshus och används bara några timmar i veckan. På måndagsmorgonen anmälde en boende i området att ett av fönstren hade flera kulhål. Vid tretiden på natten hade polisen även fått ett samtal om misstänkt skottlossning i Ronna, men patrullen som åkte ut då hittade enligt Svt Nyheter inte något.

Gunnar Appelgren Foto: Privat

Gunnar Appelgren samordnar initiativ Mareld, Stockholmspolisens satsning på de särskilt utsatta områdena i regionen, dit Ronna i Södertälje hör. Han understryker att skjutningen – som de facto är en attack på rättsväsendet -är ett allvarligt brott, men han anser samtidigt att man inte ska dra för stora växlar på en sådan här händelse.
-Även fast vi har varit framgångsrika så vet vi också att det kommer att bli bakslag. En enstaka företeelse gör inte mig jätteorolig. Jag tror att den som sköt var medveten om att stationen var obemannad, säger han till Polistidningen.

Initativ Mareld skulle enligt grundupplägget leda till en förstärkning med flera hundra polisanställda i områdena, men så har det inte blivit. Nu ligger man dock på ett visst plus jämfört med oktober 2015, då Polisen gick in i omorganisationens nyläge två. Sammanlagt är man 56 fler poliser än då i de tre berörda lokalpolisområdena: Rinkeby, Botkyrka och Södertälje.
– Om man jämför med exempelvis Globen så har de tappat 40 poliser sedan oktober 2015, medan vi ligger på plus. Vi kan inte ta ännu fler poliser från andra områden och det finns inte ekonomi till det heller, säger Gunnar Appelgren.