Annons
Annons

Hundförares villkor i fokus

14 mars 2018, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Från invigningen av Polishunds-SM 2017 Foto: Emma Eneström

Polisförbundet ska försöka förhandla fram ett kollektivavtal för hundförarna. Det beslutade förbundsstyrelsen i förra veckan.

Från invigningen av Polishunds-SM 2017 Foto: Emma Eneström

Polisförbundet ska försöka förhandla fram ett kollektivavtal för hundförarna. Det beslutade förbundsstyrelsen i förra veckan.

Idag är alla avtal mellan Polismyndigheten och hundförarna enskilda kontrakt. Det gäller både de hundförare som själva äger sina hundar och de som är fodervärdar till myndighetens hundar. Det har länge funnits kritik från hundförare som inte är nöjda med sina arbetsvillkor. Bland annat har synpunkter framförts på ersättningen för foder, tillbehör och slitage samt för all den fritid som de förväntas läggas på att träna och sköta hunden.

För en tid sedan kom Polismyndigheten med ett förslag på nytt kontrakt för hundförarna. Delar av innehållet har väckt kritik. Bland annat föreslogs en förlängning av uppsägningstiden från hundförarnas sida. Det föreslogs också att tillstånd för att få delta med sin hund i externt organiserade aktiviteter som tävlingar, prov eller utställningar, endast ska ges med restriktioner.
– Å ena sidan ska man dressera sin hund på fritiden. Å andra sidan får man inte träna och tävla med vem man vill. De motsäger sig själva där, tycker Joakim Bodin, hundförare i Västervik i region Syd.
Joakim Bodin äger sin hund, men enligt förslaget skulle detta gälla både för honom och för hundförare som är fodervärdar.

Polisförbundet har, så sent som vid förra kongressen bifallit en motion som avser att verka för att höja ersättningen till hundförare. Inför kommande revision finns också ett yrkande på en skötselersättning. Enligt Malin Thor, ombudsman med kollektivavtalsfrågor som ansvarsområde, har inte parterna mötts i frågan ännu och man ligger väldigt tidigt i processen.
Vad finns det för fördelar med att ha just ett kollektivavtal för hundförarna?
– Ett kollektivavtal generellt sett är ju en fördel då hela den fackliga organisationen står bakom. Utan kollektivavtal riskerar hundföraren, att vid en tvist, behöva driva sin sak själv, säger Malin Thor.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst