Annons
Annons

Nya krav på skyddsvästar

19 mars 2018, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Blivande aspirant i en av de nya västarna. Foto privat.

Bristen på skyddsvästar är ett återkommande problem, men är nu åter tillfälligt löst. Passformen på de västar som nu levereras lämnar dock en hel del övrigt att önska, enligt några som fått västarna.

Blivande aspirant i en av de nya västarna. Foto privat.

Bristen på skyddsvästar är ett återkommande problem, men är nu åter tillfälligt löst. Passformen på de västar som nu levereras lämnar dock en hel del övrigt att önska, enligt några som fått västarna.

Turerna kring skyddsvästarna för yttre bruk har varit många. Sedan 2011 har upphandlingsprocessen mer eller mindre kört fast.

Under tiden har västar levererats enligt tillfälliga överenskommelser. Västarna som levererats sedan 2015 har enligt vad Polistidningen erfar kritiserats hårt från flera håll.

Åsa Wulff

Åsa Wulff är huvudskyddsombud i nordvästra Skåne och hon har hanterat ett antal Lisa-anmälningar från olika lokalpolisområden där poliser har haft problem med västarna.
– De upplever tryck mot halsen när de sitter i bilarna och har beskrivit hur de måste ta tag och häva sig ur bilen för att resa sig. När de håller i ratten trycker också kanten på västen mot överarmens insida och skapar obehag, säger hon.

”Jag når inte min batong när jag har västen på mig”, skriver en polis i en Lisa-anmälan. ”Jag får även ont i bröstrygg och nacke efter varje pass”, berättar en annan. Enligt vapeninstruktörer Åsa Wulff talat med har vissa poliser problem med att greppa vapnet på ett bra sätt då västen är i vägen.
– Och apropå det här med jämställdhet – den är ju inte gjord för någon som har bröst, säger hon.

En polis har också slitit av en sena mellan biceps och bröstmuskeln i samband med ett ingripande. Det ska undersökas huruvida det rör sig om ett fabrikationsfel på just hans väst, men polisen beskriver det i Lisaanmälan som att västens hårda kant orsakade skadan i samband med en hastig, kraftfull rörelse.

Åsa Wulff berättar att många som har gamla västar som gått ut drar sig för att byta för att de inte vill ha den nya västen.
– Jag är glad att jag aldrig har behövt bära den, säger hon.

Den akuta brist på skyddsvästar för yttre bruk som råder omhändertas av en stab på Noa. I den staben sitter bland annat Eva Fredriksson, som nu säger att skyddsvästbristen nu är löst och att man har tagit höjd för en bra tid framåt. Vecka 16 ska den sista leveransen ha fyllt på lagren och skolorna har redan fått sina västar. Det rör sig om samma finska leverantör som har försett Polisen med de kritiserade västarna, men enligt Eva Fredriksson har justeringar gjorts i den senaste leveransen utifrån de klagomål som funnits.

Peppe Larsson. Foto: Johan Svanestrand

Under helgen har dock Polistidningen nåtts av uppgifter om att västen även i den här omgången sitter illa. Polisförbundets studerandeombudsman Peter ”Peppe” Larsson skriver på Twitter att flera aspiranter hört av sig och säger att västen är för stor, obekväm och klumpig. Han har också lagt ut bilder föreställande en normalbyggd person som bär västen och konstaterar att om den skulle bäras i en mindre storlek skulle den inte ge fullgott skydd.

När det gäller en permanent lösning på västleveranserna har man tagit ett stort steg framåt enligt Johan Skogfeldt, kravställare i upphandlingen av skyddsvästar. Den 14 mars lämnade Polismyndigheten besked till den leverantör de beslutat sig för att köpa in västar från. Den här gången med förnyade krav och enligt Polismyndigheten rör det sig om en ny leverantör.
– Vi har gjort så pass mycket ändringar att min bedömning är att det kommer att bli en mjukare och mer komfortabel väst, säger Johan Skogfeldt.
Han är dock noga med att påpeka att man inte har sänkt skyddskraven.
Av den leverantör som nu fått ett tilldelningsbeslut har man tänkt sig att köpa in västar för yttre bruk, förstärkningsvästar samt västar för civilt dolt bärande.

Enligt Johan Skogfeldt kommer poliserna få vänta som minst till i höst innan det finns en chans att dessa nya västar är på plats. Om beslutet överklagas är man åter inne i en process om minst tre månader där ett beslut från förvaltningsrätt och eventuellt kammarrätt kommer att krävas för att man ska kunna gå vidare.
– Och sedan brukar leveranstiden vara på max sex månader därtill, säger han.

”Man vill inte börja med att gnälla”

Om en månad ska hon ut på aspiranten, men västen hon fått sig tilldelad får henne att likna en ”liten köttbulle” och hon vet inte hur hon ska kunna göra sitt jobb.

Den blivande aspiranten som Polistidningen talat med vill vara anonym. Redan när västarna provades ut påpekade hon att den inte satt bra. För att den skulle skydda tillräckligt på sidorna var hon tvungen att välja en storlek som räcker ned under hennes navel.
– När jag sitter ner flyger den upp i hakan och jag når inte mina redskap ordentligt, säger hon.
Flera av hennes studiekamrater är också missnöjda och framför allt gäller det studenter som fått ut den senaste versionen.
På skolan har hon fått beskedet att de inte kan göra något och hon vill inte gärna vända sig till skyddsombudet på den plats hon ska göra sin aspiranttjänstgöring.
– Jag vill ju inte gärna börja med att gnälla innan jag ens har kommit dit. Men jag kommer inte kunna göra det jobbet jag ska i den här västen, säger hon.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst