Annons
Annons

For fax sake!

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Det är nådens år, 2018, och jag tömmer facket med aktuella ärenden från Handräckningsgruppen på väg upp till mitt kontor. De kommer på fax. Pixlade underskrifter och handskriven text som ibland knappt går att läsa. När jag började hjälpa till med de här ärendena så frågade jag varför de inte mejlas. Jag tänkte någonstans att det skulle vara ett miljövänligt och modernt alternativ, och när jag föreslog det fick jag svaret att vi självklart kan göra så i fortsättningen.

Redan där borde jag anat oråd. Ingenting går någonsin så enkelt inom Polisen. Ett mejl och ändrad rutin? Glöm det.
En stund senare kom ett nytt mejl där det stod att vi måste fortsätta med faxen tills ”alla är redo att gå över till mejl”. Här tänker jag att det bara är för någon att bestämma att vi byter, för vi har mejl allihop, men så enkelt var det alltså inte. Det skulle knappast bli mer arbete för någon. Snarare tvärtom! Istället för att skriva ut handlingarna, gå med dem till faxen, där de sen skrivs ut med halvkass kvalitet på nya papper och läggs i ett fack för att sedan sättas i en pärm och sen – när ärendet är färdigt – så faxas några av pappren igen med texten ”klar” på. Det blir väldigt många papper som går åt. Helt i onödan.

Åklagarmyndigheten mejlar sina kallelser till oss. Det går alldeles utmärkt. Vi tar emot anmälningar via Polisen.se, som dessutom är mobilanpassad nu. Tjänstemobilerna har mPmf och apparna som mobilitetsgänget på it-avdelningen tar fram har verkligen effektiviserat arbetet ute. Vi håller på med det så kallade Tekniklyftet på samtliga regionledningscentraler, som kommer innebära att vi byter till en plattform som är både bättre och säkrare.

Men. Vi. Fortsätter. Att. Faxa. Handlingar.

Visst, jag vet att mejl jämförs med att läsa ett vykort ibland, men det är inte direkt kryptofax vi använder i vår polisiära faxvardag.

Och vi har väl alla sett hur bra det blir med efterlysningar som faxas. Text med uppgifter om personnummer, signalement och orsak till efterlysningen. Under texten en helt svart ruta på grund av att den har faxats för många gånger.

Jag har en kollega som älskar faxen! Han tycker att det är den mest stabila tekniska maskin vi har inom Polisen, vilket säger en del med tanke på att han är en otroligt kompetent operatör som bland annat arbetar med just Tekniklyftet.

Han skaffade visserligen inte bank-id och Swish förrän förra året, men om han kan ta steget in i nutiden så bör även Polisen kunna slopa faxen för en effektivare, bättre och mer miljövänlig lösning.

Victoria Dunros
Lokalpolisområde Göteborg City

Ämnen i artikeln

Detta är en krönika. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst