Han lyfte luckor i lagen

12 april 2018, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Ett trettiotal kvinnor fick sina ansikten förstörda på skönhetssalongen och ägaren gick fri. Men inspektör Magnus Fornell fick regeringen att reagera och nu utreds regler för skönhetsingrepp.

.

Ett trettiotal kvinnor fick sina ansikten förstörda på skönhetssalongen och ägaren gick fri. Men inspektör Magnus Fornell fick regeringen att reagera och nu utreds regler för skönhetsingrepp.

Magnus Fornell

– De här kvinnorna står helt själva idag och vissa kommer att få leva med det livet ut, säger Magnus Fornell på utredningsjouren i Malmö.
Han har själv hållit förhör med 19 kvinnor som fått billiga kemikalier, troligtvis någon form av plast, insprutat i ansiktet på skönhetssalongen.
Ägaren, en kvinna i fyrtioårsåldern, har sagt sig vara läkare men har inte fått sin läkarlegitimation godkänd i Sverige. I förhör med tullen hävdade hon enligt Magnus Fornell att preparaten hon tog in i landet var för privat bruk.
– En kvinna skulle få sin haka utfylld, men allt hade åkt ner under hakan och hängde som en boll under. Andra har fått hårda knölar och öppna sår, säger han.
Över trettio polisanmälningar under våren 2017. Men Magnus Fornell säger att det finns ett mörkertal. Drabbade som skäms för mycket för att berätta. Det man vet efter polisutredningen är att preparaten var köpta från Kina och kostade betydligt mindre än riktiga så kallade ”fillers”.

När Magnus Fornell jobbade med fallet slog det honom hur oreglerad

Inte sjukvård

Om en behandling ska definieras som hälso- och sjukvård ska dess syfte vara att behandla sjukdomar eller skador. Därför omfattas inte estetiska ingrepp av hälso- och sjukvårdslagstiftningen idag.

marknaden för skönhetsingrepp är och att ingen riktigt tycks ha ansvar för frågan.
– Jag var i kontakt med IVO, Läkemedelsverket, Strålskyddsmyndigheten, Tullen och Malmö stad. De enda som egentligen kunde göra något var staden, som fick salongen stängd. Alla andra hade kanske ansvar för någon del, men det fanns ingen helhet.
Bland de egna kollegorna tyckte han också att det fanns en ovilja att ta fallet. Med de oklara reglerna blev det hela snårigt och besvärligt. I slutänden såg sig också åklagaren tvungen att lägga ner åtalet. Ägaren till salongen har lämnat landet.
– Jag upplevde en enorm frustration, säger Magnus Fornell.

Som en följd av frustrationen skrev han, medan utredningen fortfarande pågick, ett brev till dåvarande inrikesminister Anders Ygeman. I det stod bland annat att ”avsaknaden av lagar och reglering av skönhetsindustrin har gjort det möjligt för giriga personer att utnyttja människors önskan att se vackra ut.”

Hyaluronsyra som finns i ”riktiga fillers” bryts ned av kroppen. De här doserna innehöll troligen plaster. Foto: privat

Brevet skickades i mars 2017. Svaret dröjde till november förra året, men då kom det med besked om att Socialstyrelsen fått i uppdrag att utreda saken. Bland annat om estetiska behandlingar, som är riskfyllda och kräver medicinsk kompetens, ska omfattas av samma skydd som gäller enligt hälso- och sjukvårdslagstiftningen. Det ska också utredas om personskador som uppstår genom den här typen av ingrepp ska kunna omfattas av patientskadelagen. Socialstyrelsen ska redovisa sitt uppdrag 30 september.
– Hade det varit bättre reglerat hade jag kunnat hitta helt andra ingångar och förutsättningarna för utredningen hade varit mycket bättre. Det ska finnas en huvudman och man ska inte behöva ringa runt som jag gjorde, säger Magnus Fornell som nu hyser hopp om en förändring.
– Och visst är det lite häftigt att jag som är en vanlig inspektör faktiskt kanske kan påverka någonting i alla fall. Om man hittar en sådan här avart kan man faktiskt göra något, säger han.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst