ANNONS:

ANNONS:

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 1. Den delas ut i februari till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 
 

 
 

Arkiv

Mer kontaktskapande
i utsatta områden

Publicerad 2018-04-12

Aktuellt Fransk polis ska få en bättre relation till invånarna. Det är målet med införandet av en ny funktion: ”vardagssäkerhetspoliser” i utanförskapsområden.
Idén är bra. Men allra först måste vi skapa ordning i kvarteren, säger Yves Lefebvre i ett av polisfacken.

Yves Lefebvre

– Vi har förlorat kontrollen över vissa kvarter. De styrs av kriminella. Vi går bara in punktvis. När det görs har kollegorna ofta ont i magen, säger Yves Lefebvre, generalsekreterare i ett av de största polisfacken, Unité SGP Police FO.

Nu har inrikesministern Gérard Collomb presenterat en reform, där en av nyheterna är ett omfattande försök i områden med stora sociala problem.

Under hösten ska 30 bostadskvarter få så kallade PSQ, Police de Sécurité Quotidien, en ny beteckning som rakt översatt betyder ”vardagssäkerhetspoliser”.
Polisstationerna i de områdena får en förstärkning på mellan 15 och 30 handplockade personer. Dessa PSQ ska både ägna sig åt att utreda småbrott, och att förebygga kriminalitet genom att upprätta kontakter med invånarna.

Enligt inrikesministern handlar det inte om att återinföra närpoliserna, som försvann 2003 efter ett beslut från den dåvarande ministern Nicolas Sarkozy, som ville att polisens arbete skulle koncentreras på att stoppa och straffa brottslingar.
Yves Lefebvre har själv arbetat som närpolis.
– Vi sparkade fotboll och åkte skateboard med ungdomarna och ägnade oss nästan bara åt förebyggande arbete. Bakom närpolisernas arbete fanns en för blåögd bild av verkligheten, säger han.
Men han håller med om att den repressiva policyn har gått för långt, särskilt som den kombinerades med resultatpremier. Det har lett till att polisens arbete mer styrs av statistiska mål än att prioritera verkliga problem.
– Gérard Collomb har lovat att resultatmålen nu försvinner helt. Det är vi mycket nöjda med, säger Yves Lefebvre.

De utsedda kvarteren är utspridda i stort sett över hela landet, bland annat i Parisregionen, i Strasbourg, Toulouse och Marseille.
Enligt planen ska ännu fler områden få PSQ om två år.
Yves Lefebvre säger att tanken är bra.
– Men en fråga är förstås om vi får tillräckligt med resurser. För att de nya poliserna ska kunna arbeta, måste vi först få ordning i kvarteren.

Anna Trenning-Himmelsbach
frilansjournalist Frankrike


”Genom att ge sitt liv för att stoppa en jihadistisk terrorists mordiska gärningar, föll han som en hjälte.”

Frankrikes president Emmanuel Macron om Arnaud Beltrame, 44-årig överstelöjtnant i gendarmeriet, som förhandlade sig till att byta plats med en gisslan i samband med ett terrordåd 23 mars. Han skadades och avled senare på sjukhus av sina skador.