Annons
Annons

Mer kontaktskapande
i utsatta områden

12 april 2018, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Fransk polis ska få en bättre relation till invånarna. Det är målet med införandet av en ny funktion: ”vardagssäkerhetspoliser” i utanförskapsområden.

Fransk polis ska få en bättre relation till invånarna. Det är målet med införandet av en ny funktion: ”vardagssäkerhetspoliser” i utanförskapsområden.
Idén är bra. Men allra först måste vi skapa ordning i kvarteren, säger Yves Lefebvre i ett av polisfacken.

Yves Lefebvre

– Vi har förlorat kontrollen över vissa kvarter. De styrs av kriminella. Vi går bara in punktvis. När det görs har kollegorna ofta ont i magen, säger Yves Lefebvre, generalsekreterare i ett av de största polisfacken, Unité SGP Police FO.

Nu har inrikesministern Gérard Collomb presenterat en reform, där en av nyheterna är ett omfattande försök i områden med stora sociala problem.

Under hösten ska 30 bostadskvarter få så kallade PSQ, Police de Sécurité Quotidien, en ny beteckning som rakt översatt betyder ”vardagssäkerhetspoliser”.
Polisstationerna i de områdena får en förstärkning på mellan 15 och 30 handplockade personer. Dessa PSQ ska både ägna sig åt att utreda småbrott, och att förebygga kriminalitet genom att upprätta kontakter med invånarna.

Enligt inrikesministern handlar det inte om att återinföra närpoliserna, som försvann 2003 efter ett beslut från den dåvarande ministern Nicolas Sarkozy, som ville att polisens arbete skulle koncentreras på att stoppa och straffa brottslingar.
Yves Lefebvre har själv arbetat som närpolis.
– Vi sparkade fotboll och åkte skateboard med ungdomarna och ägnade oss nästan bara åt förebyggande arbete. Bakom närpolisernas arbete fanns en för blåögd bild av verkligheten, säger han.
Men han håller med om att den repressiva policyn har gått för långt, särskilt som den kombinerades med resultatpremier. Det har lett till att polisens arbete mer styrs av statistiska mål än att prioritera verkliga problem.
– Gérard Collomb har lovat att resultatmålen nu försvinner helt. Det är vi mycket nöjda med, säger Yves Lefebvre.

De utsedda kvarteren är utspridda i stort sett över hela landet, bland annat i Parisregionen, i Strasbourg, Toulouse och Marseille.
Enligt planen ska ännu fler områden få PSQ om två år.
Yves Lefebvre säger att tanken är bra.
– Men en fråga är förstås om vi får tillräckligt med resurser. För att de nya poliserna ska kunna arbeta, måste vi först få ordning i kvarteren.

Anna Trenning-Himmelsbach
frilansjournalist Frankrike


”Genom att ge sitt liv för att stoppa en jihadistisk terrorists mordiska gärningar, föll han som en hjälte.”

Frankrikes president Emmanuel Macron om Arnaud Beltrame, 44-årig överstelöjtnant i gendarmeriet, som förhandlade sig till att byta plats med en gisslan i samband med ett terrordåd 23 mars. Han skadades och avled senare på sjukhus av sina skador.


 

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst