Annons

Annons

”Vi vill bli sedda
för mer än våra diagnoser”

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Brist på kunskap angående ADHD inom polisen leder till att vi går miste om många bra kandidater till utbildningen.Brist på kunskap angående ADHD inom polisen leder till att vi går miste om många bra kandidater till utbildningen.

Jag har sedan jag var liten velat bli polis, precis som min pappa. Men den möjligheten finns inte, bara för att jag har ADHD. Jag kommer aldrig kunna bli som min pappa för att jag har en diagnos. Inför starten av vårterminen 2018 är det rekordmånga sökande till polishögskolan, ändå fylls inte klasserna. Jag hävdar inte att kraven borde sänkas, men att alla borde få en chans till individuell prövning. Brist på kunskap angående ADHD inom polisen leder till att vi går miste om många bra kandidater till utbildningen.

På polisen.se kan man läsa om de medicinska kraven för att få söka till polisutbildningen. Där skriver de att “om du har ADHD eller annan neuropsykiatrisk diagnos kan du inte bli polis.” I andra länder som Norge, Finland, Spanien, England och USA är detta inte aktuellt, utan där kan alla söka till polisutbildningar. Varför har vi då valt att begränsa sökningarna i Sverige? Varför har Sveriges riksdag tagit ett beslut som bidrar till stigman kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som ADHD, istället för att vara inkluderande och accepterande? Polisens syn på NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) är föråldrad och ingenting som borde finnas 2018.

Som jag nämnde ovan så var det rekordmånga sökande till polishögskolan inför vårterminen 2018, ändå finns det hundratals lediga platser. Enligt Polistidningen.se så finns det 800 platser inom polisutbildningen, och efter tre veckor har de 259 lediga platser. Ska vi inte utnyttja alla platser och ge alla som vill en chans att söka? Istället sorteras personer med kompetensen till att bli bra poliser bort utan att kolla en extra gång. Självklart finns det människor med ADHD som är opassande som poliser, precis som det finns människor utan ADHD som är opassande som poliser. Huruvida någon har en diagnos eller inte avgör inte hur passande personen i fråga är för att bli polis.

“Människor med ADHD är impulsiva och okontrollerbara, dessutom är de enformiga och klarar inte av förändring.” Detta är vanliga tankar om neuropsykiatriska diagnoser, och för vissa diagnoser stämmer det. Men ADHD? Envis, flexibel, snabbtänkt, engagerad, “out-of-the-box”-tänkare, drivkraftig, orädd, reaktionssnabb, social och kreativ. Detta är några exempel på egenskaper hos någon med ADHD enligt vardagspuls.se (2015-03-19). Är det inte egenskaper som just drivkraftig, engagerad, flexibel och orädd som vi vill att våra poliser ska ha? Polisen hävdar på deras hemsida att “polisarbetet innebär många speciella och oförutsägbara situationer, i många olika miljöer, där det ställs höga krav på vilka beslut som ska fattas och hur man agerar.” Om man som polis hamnar i oförutsägbara situationer där det finns en stor press angående vilka beslut som tas och hur man agerar, låter inte egenskaper som flexibel, snabbtänkt och reaktionssnabb rätt så passande då? Vi gillar att jobba under press och variation är viktig i vår vardag.

Efter att man skickat in sin ansökan kan man bli kallad till individuell prövning. Där görs det olika tester för att avgöra om man är en lämplig kandidat till utbildningen. Såhär går det dock inte till om man har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, då får man inte ens chansen till individuell prövning. För Rekryteringsmyndigheten, som sköter antagningen, så är jag inte mer än min diagnos. Så fort de ser att jag har ADHD tas min rätt till prövning ifrån mig, för jag är omedelbart olämplig som polis på grund av min diagnos. Borde inte jag och alla andra med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar få bli sedda för mer än våra diagnoser? Självklart är det någonting som påverkar vem jag är, men min ADHD är inte allt jag är.

Vi vill bli sedda för mer än våra diagnoser och ha samma rätt till individuell prövning som vem som helst. Folk med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar är mer än kapabla till att bli bra poliser, då vårt sätt att tänka utanför boxen inte behöver vara en negativ egenskap. Jag vill därför uppmana rikspolischefen Anders Thornberg att se över beslutet att eliminera alla med diagnoser innan antagningens andra steg. Följ andra länders exempel och låt oss bli poliser även om vi har ADHD, istället för att ta våra drömmar ifrån oss innan vi ens fått försöka att nå dem.

Hanna Bartholdsson

Lästips ur arkivet:
Intervju med ”Anders” polis med ADHD

Ämnen i artikeln

Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst