Snabbspår till specialistjobb

18 maj 2018, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

För att antas till utbildningen till operatör i Nationella Insatsstyrkan krävs inte längre polisbakgrund. När myndigheten nu söker insatspoliser vänder den sig också till anställda vid tullen, kustbevakningen och försvarsmakten.

För att antas till utbildningen till operatör i Nationella Insatsstyrkan krävs inte längre polisbakgrund. När myndigheten nu söker insatspoliser vänder den sig också till anställda vid tullen, kustbevakningen och försvarsmakten.

Det går trögt vid rekrytering av NI-operatörer. Därför har Polismyndigheten drivit igenom att de sökande inte längre behöver ha en polisutbildning i botten. Istället kan de ha utbildning och yrkeserfarenhet från Försvarsmakten, Kustbevakningen eller Tullverket. Om de antas av Polismyndigheten får de gå en förkortad polisutbildning* och får betalt under tiden. Enligt Sveriges Radio Ekot kommer utbildningen att bli 1,5 år lång. Dessutom, rapporterar Ekot, ska två nya helikoptrar köpas in för att Nationella Insatsstyrkan snabbt ska kunna ta sig till eventuella attentatsplatser.

Christer Palmkvist
Foto: Mikkel Örstedholm

– Vi har också varit med i diskussionen. I den bästa av världar skulle det gå att rekrytera till denna verksamhet bland befintliga poliser, men nu är det inte så, kommenterar Christer Palmkvist, Polisförbundets andre vice ordförande.

Den som antas till specialistutbildningen först får en civil anställning. Tidigare utbildningar och relevant erfarenhet valideras därefter. Sedan kan den anställde påbörja snabbspåret för att bli polis.
– Tanken är inte i första hand att det ska gå snabbt, grunden är problem med rekrytering. Men i och med att man anställs kan ju arbetsgivaren arbetsleda på ett helt annat sätt än vid traditionell utbildning, säger Christer Palmkvist.

Han understryker att nivån på kunskaper och färdigheter är densamma som för den ordinarie utbildningen:
– Samma krav ska gälla.

*Polisutbildning för specialister, förordning 2014:1105.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst