ANNONS:

ANNONS:

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 4. Den delas ut i september till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 

Ordförandeord

Polisen får inte prioriteras ner

Lena Nitz, ordförande

 
 
 

 
 

Arkiv

Snabbspår till specialistjobb

Publicerad 2018-05-18

Aktuellt För att antas till utbildningen till operatör i Nationella Insatsstyrkan krävs inte längre polisbakgrund. När myndigheten nu söker insatspoliser vänder den sig också till anställda vid tullen, kustbevakningen och försvarsmakten.

Det går trögt vid rekrytering av NI-operatörer. Därför har Polismyndigheten drivit igenom att de sökande inte längre behöver ha en polisutbildning i botten. Istället kan de ha utbildning och yrkeserfarenhet från Försvarsmakten, Kustbevakningen eller Tullverket. Om de antas av Polismyndigheten får de gå en förkortad polisutbildning* och får betalt under tiden. Enligt Sveriges Radio Ekot kommer utbildningen att bli 1,5 år lång. Dessutom, rapporterar Ekot, ska två nya helikoptrar köpas in för att Nationella Insatsstyrkan snabbt ska kunna ta sig till eventuella attentatsplatser.

Christer Palmkvist
Foto: Mikkel Örstedholm

– Vi har också varit med i diskussionen. I den bästa av världar skulle det gå att rekrytera till denna verksamhet bland befintliga poliser, men nu är det inte så, kommenterar Christer Palmkvist, Polisförbundets andre vice ordförande.

Den som antas till specialistutbildningen först får en civil anställning. Tidigare utbildningar och relevant erfarenhet valideras därefter. Sedan kan den anställde påbörja snabbspåret för att bli polis.
– Tanken är inte i första hand att det ska gå snabbt, grunden är problem med rekrytering. Men i och med att man anställs kan ju arbetsgivaren arbetsleda på ett helt annat sätt än vid traditionell utbildning, säger Christer Palmkvist.

Han understryker att nivån på kunskaper och färdigheter är densamma som för den ordinarie utbildningen:
– Samma krav ska gälla.

*Polisutbildning för specialister, förordning 2014:1105.