Annons
Annons

Polisen – För alla?

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Åsa Wulff Foto: privat

Det är med sorg i hjärtat jag konstaterar att Polisens medverkan i olika Prideevenemang i vissa forum fortfarande ifrågasätts av kollegor, skriver Åsa Wulff som är polisinspektör och huvudskyddsombud för nordvästra Skåne.

Polismyndigheten har stolt och högtidligt tryckt upp vita pikétröjor med texten ”Polisen – För alla” i regnbågens vackra färger på ryggen. Tröjorna har burits av polisanställda under bland annat sommarens olika Pride-evenemang där Polisen deltagit i år.

Åsa Wulff Foto: privat

”Polisen – För alla.” En vacker vision och en perfekt målsättning som Polismyndigheten verkligen borde sträva efter att uppnå 365 dagar om året. Men när jag möter våra kollegor som inte vill bära denna t-shirt eftersom de upplever att orden på ryggen just bara är bevingade ord – att Polisen inte ens är en arbetsplats för alla – då inser jag att vi inte gör vår läxa.

Om vi nu ska vara en lärande organisation måste vi också våga ifrågasätta oss själva. Externt och internt. Ta en titt i backspegeln med jämna mellanrum och kritiskt granska vår myndighet utifrån vad vi faktiskt är, vad vi har och vad vi gör.

När Polismyndigheten, trots allt det där vi påstår oss kämpa dagligen för att uppnå inför allmänheten – att finnas för alla – inte ens är en arbetsplats som är öppen eller mogen för olikheter i större utsträckning än möjligen homosexuella kvinnor. Hur ska vi då kunna förvänta oss att hela den brokiga allmänheten ska känna fullt förtroende för oss? Att vem som helst ska våga vända sig till oss? Lita på att bli bemött med förståelse och respekt?

Om vi nu väljer att tro att Polisen verkligen är för alla – då är vi egentligen bara förlorare. Ingen vinner på att vi slår oss för bröstet och blundar. Ingen. Varken chefer, medarbetare, brottsoffer eller allmänhet vinner på att vi inte tar tag i våra interna problem och vår arbetsmiljö i mjuka perspektiv. För det är hos oss själva vi måste börja.

Det är med sorg i hjärtat jag konstaterar att Polisens medverkan i olika Prideevenemang i vissa forum fortfarande ifrågasätts av kollegor. En tråd på Intrapolis om det årliga beslutet gällande att poliser får bära uniform i Prideparaderna spårade till slut ur så pass att kommentarsfältet fick stängas ner. Polisens intranät. Inte ens det är till för alla anställda. Vad säger det om vår arbetsplats? Om högt i tak och rå men hjärtlig jargong?

Signalvärdet ekar tyst och tydligt mellan polisstationerna. Polisens tält under Europride var i år nästan uteslutande bemannat med medarbetare från HR, Polisförbundare, civila och en handfull polisstudenter. Paraden likaså. Någon enstaka chef dök så klart upp och till dig som tog dig tiden – Tack! Du ska vara stolt över att du är en av få som gör skillnad. Men det duger inte i helhetsperspektivet. Ett tydligt ställningstagande från chefer och ledning är tyvärr inte bara smakfullt eller önskvärt i dessa sammanhang – det är nödvändigt. Ni behövs här. Och nej, det är inte paraden i sig som är viktig. Det är ställningstagandet som den heteronormativa chefen väljer att visa.

Hade fler höga polischefer deltagit vid olika Prideevenemang hade det gjort det svårare för den mindre insiktsfulla medarbetaren att dra bögskämt i omklädningsrummet eller att kalla den man som vågar kämpa för jämställdhet och mångfald inom Polisen för Kapten Klänning bakom hans rygg.

När överbefälhavaren går med i Stockholms Prideparad och sjunger Elvislåtar är det inte sången jag hör. Det är budskapet. Självklarheten. Försvarets högsta chef har sagt sitt. Visat vägen.

Fler aktivt deltagande chefer vid Prideevenemang hade garanterat också uppskattats. Inte minst av allmänheten, men framför allt av alla de medarbetare som fortfarande inte orkar vara sig själva på vår arbetsplats, Polisen – som 2018 inte alls är för alla. Men som förhoppningsvis kan bli?

RPC Anders Thornberg, visar du vägen för myndigheten genom paraden nästa år? Jag lovar i så fall att gå vid din sida.

Åsa Wulff
Polisinspektör och huvudskyddsombud för Nordvästra Skåne. Engagerad i jämställdhets- och mångfaldsfrågor. Har under sommaren gått en HBTQ+ utbildning i Polisförbundets regi och därigenom också deltagit fyra dagar vid Stockholm Europride. Har under Prideveckan i Helsingborg på arbetstid fått föreläsa tillsammans med Demokrati- och hatbrottsgruppen i region Syd vid arbetsplatsen på polisstationen i Helsingborg. En föreläsning med full stöttning från arbetsgivaren.

Ämnen i artikeln

Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst