Tjock lunta i blå rosett
nu hos justitieministern

30 augusti 2018, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Foto: Emma Eneström

– Vi behöver bli fler poliser, säger Per Andréasson, ordförande för Polisförbundet Bergslagen.
Han räcker fram en bricka med kolasnittar mot en kvinna vid Sergels Torg i morgonrusningen.

Lena Nitz i spetsen för de andra ordförandena på väg till Rosenbad. Foto: Emma Eneström

– Vi behöver bli fler poliser, säger Per Andréasson, ordförande för Polisförbundet Bergslagen.
Han räcker fram en bricka med kolasnittar mot en kvinna vid Sergels Torg i morgonrusningen.

Kvinnan säger att hon verkligen håller med. För att förtydliga lägger hon handen på hans axel innan hon skyndar vidare. En annan, av livet minst sagt tilltufsad individ, frågar snällt Malmöordföranden Nina Wemrin om han kan få ta en kaka till kompisen också. Det får han. Det är ingen anstormning, men en del nyfikna i olika kategorier dras mot ”snutfikat” som bjuds för att uppmärksamma denna första Polisens dag.

Uppropet har cirka 35 400 påskrifter när det singeras av Polisförbundets ordförande Lena Nitz. Foto: Emma Eneström

Från klockan sju på morgonen har Polisförbundets ordföranden från olika landsändar funnits på plats för att prata med allmänheten och bjuda på kaffe. Vid halv nio greppar förbundsordförande Lena Nitz en tjock blå pappersbunt inslagen med en stor rosett. Bunten innehåller cirka 35 400 påskrifter från personer som ställer sig bakom förbundets upprop Prio1:#flerpoliser. Tillsammans styr alla ordförandena stegen mot Rosenbad, där justitieminister Morgan Johansson (S) tar emot.

Nina Wemrin är ordförande för Polisförbundet Malmö. Foto: Emma Eneström

På plats i ett luftigt pressrum lovar justitieministern Lena Nitz att regeringen har för avsikt att fortsätta vara långsiktiga i sin satsning på Polisen. Han delar Polisförbundets bild av att det finns ett starkt stöd hos allmänheten för de krav förbundet ställer och han gläds över vad han uppfattar som ett stort intresse för polisyrket.
– Till nästa vår, till de tusen platserna, har över elva tusen människor sökt, säger han. På väg från pressrummet, med den tjocka blå bunten med namnunderskrifter i händerna, får Morgan Johansson frågan om han tror att regeringen har poliserna och de som intresserar sig för just polisfrågorna med sig. Det tror han.
– Jag tror att de har förstått att vi har gjort den största satsningen på polisen någonsin, säger han.

Han menar att det största hotet mot en fortsatt utbyggnad av organisationen är försämrade statsfinanser och att hans regering alltid kommer att ha mer pengar än de som vill sänka skatterna. Däremot grämer det honom att regeringen inte har lyckats reformera polisutbildningen.
-Det hade jag velat klara av under den här mandatperioden, säger Morgan Johansson.

Foto: Emma Eneström

Lena Nitz verkar uppåt efter mötet.
– Jag välkomnar de satsningar som de säger att de vill göra, men vill att det ska vara tydligt riktat mot våra specifika krav på högre lön och bättre arbetsmiljö.
Men kan man då lita på alla löften som ges, särskilt såhär i valtider?
– Jag tror ju inte på något förrän jag ser det. Det tycker jag är en bra regel. Det är därför vi fortsätter trycka på det här. Vi kommer inte att låta de här frågorna sjunka undan.

Hur många poliser respektive civilanställda Polisen ska ha tycker finansminister Magdalena Andersson det är upp till Polismyndigheten att avgöra. Foto: Emma Eneström

Utanför Rosenbads fönster skymtar de lokala och regionala förbundsordförandena och deras stora blå ballonger. De som väntar utanför under överlämningen av namnunderskrifterna har fått besök av finansminister Magdalena Andersson (S).  ”Hon som sitter på pengarna” som någon uttrycker det. Även finansministern vill såklart passa på att lyfta fram den satsning regeringen gjort och det ökade antalet anställda hos polisen.
– Men vi behöver fler poliser, inte fler civilanställda, säger Göteborgspolisen Mats Lundberg, som är ledamot i förbundsstyrelsen.
Magdalena Andersson kontrar med att det där blir upp till Polismyndigheten att bestämma. Avslutningsvis berömmer hon Polisförbundet för initiativet.
– Jättebra att ni demonstrerar såhär. Det är viktigt att använda sina demokratiska rättigheter.

Om Prio1

Polisförbundets upprop för bättre arbetsvillkor som ett led i att bli fler poliser i Sverige.

Det gick från början ut som ett brev med 3841 av Polisförbundets medlemmars påskrifter och har nu skrivits på av ytterligare drygt 32 000 innan det lämnades över till justitiedepartementet. Uppropet uppmanar också de politiker som vill öka tryggheten i samhället att prata med just poliserna. ”Vi har lösningen”, skriver förbundet i uppropsförklaringen. I kampanjen ingår också ett stort antal personliga berättelser från poliser och allmänhet om polisens betydelse i samhället.
Dessa finns samlade på sajten www.polisupprop.nu .

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst