Annons
Annons
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Illustration: Emma Hanquist, Form Nation

För den som har svårt att vara borta från jobbet när alla höstvirus drar igång på skolor och förskolor finns alternativ. Saknas mormor eller farfar kan grannen rycka in och vabba.

Om du har en snäll granne eller kompis kan du få hjälp med vabbandet. Illustration: Emma Hanquist, Form Nation

För den som har svårt att vara borta från jobbet när alla höstvirus drar igång på skolor och förskolor finns alternativ. Saknas mormor eller farfar kan grannen rycka in och vabba.

Terminen drar igång med nya utmaningar för våra minsta. Bland utmaningarna finns dessvärre inte bara läxor och nya klasskamrater. En hotfull snorelva som skiftar i grönt under lilla näsan kan bli en påtaglig stressfaktor för föräldrarna. Ibland händer det något på jobbet som man verkligen inte vill missa. Är man som förälder dessutom ensamstående och saknar pensionerade släktingar som kan ställa upp kan krisen vara ett faktum. Men även yrkesarbetande mor- och farföräldrar får faktiskt vabba. Och om du i stället har en snäll kompis eller barnkär granne kan problemet vara löst, för de kan faktiskt ta över vabben.

För att detta ska vara möjligt krävs i första hand att du själv har rätt till vab. Studerande kan till exempel inte vabba och därför inte heller ge bort vab till någon annan. Den som tar över någon annans vab och har rätt till ersättning har också lagstadgad rätt att få ledigt från jobbet. Detta regleras i socialförsäkringsbalken.

Om du bor ihop med, eller är gift med någon, som inte är barnets förälder kan den personen vabba nästan lika enkelt som du själv. Anmälan sker via Försäkringskassans hemsida. Detsamma gäller någon du tidigare varit gift med, eller någon som är förälder till ditt barns syskon.

Är extravabbaren en granne, släkting eller annan bra person så krävs det lite mer förberedelser. Men bara lite och har de väl gjort det en gång så blir det enklare sedan. Den som ska vabba behöver ringa Försäkringskassans kundcenter för att registrera ett så kallat samband mellan sig själv och barnet. Den behöver också ansöka om ersättning på en pappersblankett som skickas på posten, till skillnad från andra vabbare som kan göra allt digitalt. Detta för att både den som vabbat och föräldern behöver skriva under. Blanketten går tyvärr inte att ladda ner på Försäkringskassans hemsida.

För att den som tar hand om ditt barn när det är sjukt ska få ersättning krävs att denne arbetar eller är inskriven hos Arbetsförmedlingen som arbetslös.
Det kan vara bra att förbereda om personen ifråga till exempel behöver få sin sjukpenningsgrundande inkomst (SGI) utredd. När du eller någon annan vabbar är ersättningen nämligen baserad på inkomsten.

För att vabba med annans barn, gör såhär:

En förutsättning är att du har jobb, alternativt står inskriven som arbetslös på Arbetsförmedlingen med bibehållen SGI.

Om det inte är gjort behöver du göra en SGI-utredning för att ta reda på hur mycket ersättning du ska ha. Det kan ta lite tid och därför dröja innan pengarna kommer. Men det går bra att vabba medan man väntar.

Ring Försäkringskassans kundcenter för att registrera samband till barnet ifråga.

Anmäl vab via Försäkringskassans hemsida.

Fyll i blanketten som kommer på posten. Signera och se till att föräldern du vabbar åt signerar.

Bra att veta om vab

Barn över 12 år. Normalt får man inte stanna hemma för vård av sjukt barn om barnet fyllt 12. Men det finns undantag. Till exempel om du behöver följa med till doktorn, barnet blir svårt sjukt och inte klarar sig själv, eller om du har ett barn med grundsjukdom eller funktionsnedsättning som förvärras alternativt att barnet drabbas av ytterligare sjukdomar. I alla de här fallen krävs läkarutlåtande. För att följa med till doktorn behövs bara doktorns påskrift på kvittot.

Vab på semestern är upp till arbetsgivaren att godkänna. Då måste semesterdagarna göras om till vab och för att det ska vara möjligt behöver du befinna dig i Sverige eller annat EU-land när du vabbar.

Vab i samband med inskolning på förskolan eller skolan är inte möjlig. Då får du ta ut föräldrapenning, semester eller tjänstledigt för att kunna vara hemma med barnet.

Du får ut knappt 80 procent av din lön från Försäkringskassan när du vabbar. Tjänar du 28 000 kronor i månaden får du till exempel ut 103 kronor per dag. SGI beräknas på din årsinkomst inklusive ob och övertidstillägg. Taket för SGI är 341 200 kronor per år.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser