Annons

Annons

Motion om enhetlig utbildning

17 oktober 2018, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Johanna Spjut

-På löpande band har man sänkt kraven. Nu börjar vi se faktiska konsekvenser av det, sa Johanna Spjut på Polisförbundets kongress.

Johanna Spjut på Polisförbundets kongress i september

-På löpande band har man sänkt kraven. Nu börjar vi se faktiska konsekvenser av det.

Så sa Johanna Spjut, huvudskyddsombud i Stockholm Nord, när hon på Polisförbundets kongress talade för en av den egna fackstyrelsens motioner. Enligt motion 58 går många studenter ut på aspiranten utan tillräckliga polisiära färdigheter, vilket belastar polisområdena. Motionen består av flera förslag, så kallade att-satser, om hur förbundet bör arbeta för en förbättring.

Att verka för en komplett rekryteringsprofil, framtagen i samverkan med Polismyndigheten, är ett. Man föreslår också att förbundet ska kräva en enhetlig rekrytering, enhetligt utbildningsinnehåll på samtliga orter, samt att utbildning i MP5 och ”ryckarkurs” ska klaras av under grundutbildningen. Den sista att-satsen går ut på att åter göra poliser till en del av rekryteringsprocessen.
-Vi pratar allihop om att vi vill uppgradera polisyrket och det här är grunden i det, fortsatte Johanna Spjut.

Motionen klubbades igenom, trots att förbundsstyrelsen i vissa delar ansåg att den skulle vara besvarad. De ville också att delen om enhetlighet skulle avslås, då detta kan bli svårt att kombinera med en framtida akademisering.

I debatten inför beslutet sades bland annat att många aspiranter är för dåliga på att köra bil för att kunna tillgodogöra sig ryckarkursen under grundutbildningen. Johanna Spjut anser inte att det stämmer, men om så är fallet är det enligt henne snarare ett argument för ett tidigareläggande av förarutbildningen.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst