Annons
Annons

”Tänk om han varit ensam”

5 oktober 2018, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

’-Hans kollega fick skydda honom med alla medel när han låg där nedslagen. Tänk då om han varit ensam, säger Björn Johnsson, huvudskyddsombud i region Väst, apropå attacken mot polisen i Skövde.

-Hans kollega fick skydda honom med alla medel när han låg där nedslagen. Tänk då om han varit ensam. 

Björn Johnsson är huvudskyddsombud i region Väst. Han är djupt upprörd över attacken mot kollegorna, som ledde till att en av dem förlorade medvetandet och vårdades på sjukhus med skador i bakhuvudet och ansiktet samt tandskador.
-Det är ren tur att han inte får några allvarliga men, eller till och med dör, säger Mats Karlsson skyddsombud i Skaraborg i torsdagens SR Studio Ett.

Patrullen jobbade civilt när de åkte på ett larm vid 21-tiden på onsdagskvällen. Vid Skövde resecentrum pågick någon form av ”stök och bråk”. När de civilklädda poliserna ingrep mot de inblandade männen attackerades de. En av dem skadades alltså allvarligt, medan kollegan fick lindrigare skador. Det var först när flera omgångar med förstärkning anlänt som situationen reddes ut. Två av de inblandade greps på plats och två andra togs senare in för förhör. Männen uppges vara i 30-35-årsåldern.
– Det som hänt är hemskt, men tyvärr en vardaglig händelse. Det skickas aldrig mer än en patrull på den här typen av larm. När första patrullen larmade om hjälp var nästa flera mil bort – det är så det alltid ser ut, säger Lars Oscarsson, Polisförbundet Skaraborg, i Skaraborgs Allehanda.

Björn Johnsson framhåller vikten av att den skadade polisen hade en kollega vid sin sida, som fredade honom när han låg på marken.
-Det är illa nog om man lyckas sära på oss när vi är ute. Att det nu inom myndigheten förs teoretiska diskussioner om ensamarbete och vad som är en påtaglig risk eller inte…  Vårt skydd är att vi har en kollega med oss. Vi har inte råd att gambla med det, säger han till Polistidningen.

Citat

”Ett oerhört allvarligt angrepp mot rättsstaten. Nu gör vi allt vi kan för att ta hand om våra anställda.”
Jan Hellnevi, lokalpolisområdeschef i Skövde, i Dagens Nyheter.

”Jag blir otroligt arg och upprörd. Jag tänker på den skadade polisen, hans anhöriga och kollegorna. Det är mycket allvarligt att det finns personer som inte drar sig för att ge sig på poliser på det här sättet. Tyvärr har den gränsen passerats alldeles för många gånger under senare år. Våldet har blivit grövre.
Händelsen i Skövde på onsdagskvällen var ett vanligt rutinuppdrag som utvecklades till något väldigt våldsamt. Det visar att poliser har ett utsatt yrke och att polisers arbetsmiljö måste tas på största allvar.
Polisförbundet har länge drivit att straffen vid hot och våld mot blåljuspersonal måste skärpas och att polisers rätt till kränkningsersättning förbättras. Men jag tror inte att det finns några enskilda åtgärder som kan väga upp för det faktum att vi är för få poliser. Vi måste bli fler om vi alltid ska kunna göra säkra ingripande och minska våldet mot poliser. ”
Polisförbundets ordförande Lena Nitz  i en kommentar på förbundswebben.

Fotnot: Skyddsorganisationen har nyligen, i en så kallad 6:6-anmälan till Arbetsmiljöverket, krävt att allt polisarbete i riskmiljöer ska utföras av minst två poliser.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst