Annons
Annons
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Ur patentansökan.

I framtiden kanske det finns självkörande polisbilar som fungerar som labb, häkte, domstol och fångtransport.

Så här tänker sig Motorola att bilen ska kunna användas. Bild ur patentansökan.

I framtiden kanske det finns självkörande polisbilar som fungerar som labb, häkte, domstol och fångtransport.

Det låter som något hämtat ur en science fiction-film, men de flesta tekniska lösningarna finns redan.

Och teknikjätten Motorola har nu ansökt om ett patent för en sådan bil. Enligt patentansökan ser bolaget att det finns ett behov av att hantera lindrigare incidenter och brott på ett effektivare sätt. Den ”mobila domstolen” ska ha allt från skanner för fingeravtryck, metalldetektor och kameror för att hålla en domstolsförhandling.

Motorola tänker sig att en virtuell assistent förklarar alla steg för den gripne, som identifieras med ansiktsigenkänning och kommunicerar via röststyrning. En särskild videodomare deltar och syns på en skärm. Det ska även finnas möjlighet till kommunikation med en advokat.

Efter att ha blivit friad, betalt sina böter, eller fått tid för rättegång, så kan bilen köra hem den gripne. Är det en rymling eller någon som är misstänkt för en grövre förseelse kan den gripne köras till fängelse eller arrest istället, enligt företagets skisser.

Mikael Jägerbrand
frilansjournalist

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser